Erőszak, káosz

2022.12.11. 13:55

Sokkoló felvételek: tomboltak a marokkói szurkolók Európa több nagyvárosában (videók) – frissítve

Hollandiában, Belgiumban és Franciaországban ismét többtucatnyi embert vettek őrizetbe a szombat esti, rendbontásba torkolló ünneplések során, miután Marokkó legyőzte Portugáliát a labdarúgó-világbajnokságon.

Marokkói szurkolók az utcán Amszterdamban 2022. december 10-én

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: Farouk Batiche

Az NlTimes hírportál szerint Rotterdamban a rohamrendőrségnek a Kruisplein központi sétatér környékén kellett beavatkoznia, és lovas rendőröket is be kellett vetnie a tömeg feloszlatására. A hatóságok veszélyes pirotechnikai eszközök birtoklása, személyazonosság igazolásának megtagadása, valamint erőszakcselekmény miatt vett őrizetbe több embert.   

Amszterdamban több helyen is zavargások voltak. A randalírozók petárdákat dobáltak, autókon táncoltak és kövekkel hajigálták a rendőröket.

Hága egyik kerületét a rendőrség kockázatos területnek nyilvánította, ami lehetővé tette a rendfenntartók számára, hogy megállítsák és megmotozzák a járókelőket, és letartóztassák azokat, akik nem hajlandók magukat igazolni.   

A rohamrendőrséget Utrecht egyik városrészében is bevetették, miután zavargások robbantak ki ott. A kerületi rendőrség nem zárja ki, hogy több letartóztatást is végrehajtanak még.   

A The Brussels Times belga hírportál értesülése szerint a brüsszeli rendőrség 59 embert vett őrizetbe szombat este a főváros különböző negyedeiben a hatóságok elleni erőszak és tiltott pirotechnikai eszközök használata miatt. Az érintett brüsszeli területeken az idősebb lakosok élőláncot alkottak, hogy a rendzavarókat lecsillapítsák – számolt be a hírportál.

Több mint száz randalírozó szurkolót vettek őrizetbe Párizsban

A rendőrség becslései szerint a marokkói válogatott mintegy húszezer híve gyülekezett a Champs-Élysées-n. Az ünneplés kezdetben békésen indult, de hajnal előtt egy órával szórványos összetűzések voltak rendőrökkel, több kirakatot betörtek és felgyújtottak három robogót.

Marokkói szurkolók a párizsi Champs-Élysées-n 2022. december 10-én, miután Marokkó 1–0-ra győzött a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében játszott Marokkó–Portugália mérkőzésen a dohai at-Tumama Stadionban
Fotó: Christophe Petit Tesson / Forrás: MTI/EPA

A  francia rendőrség tájékoztatása szerint a 108 őrizetbe vett ember többségét rongálással, illetve hatósági személy elleni erőszakkal vádolják. Egyeseket azzal gyanúsítanak, hogy csatlakozni akartak a garázdálkodó csoportokhoz – közölte az MTI.

A rendbontások során a biztonsági erők 19 tagja könnyebben megsérült.

Hollandiában és Belgiumban is többtucatnyi embert vettek őrizetbe.
 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában