orosz nagydíj

2021.09.25. 22:02

Norris, Sainz, Russell indul az élről Szocsiban

Lando Norris, a McLaren brit pilótája nyerte a Forma-1-es Orosz Nagydíj szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az élről.

Szocsi, 2021. szeptember 25. Lando Norris, a McLaren brit (k), Carlos Sainz, a Ferrari spanyol (b) és George Russell, a Williams brit versenyzõje (b-j) sajtótájékoztatót tart a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Orosz Nagydíjának idõmérõ edzése után a Szocsi Autodrom versenypályán 2021. szeptember 25-én. A futamot 26-án rendezik. MTI/EPA pool/Jurij Kocsetkov

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Jurij Kocsetkov

Norris mögött a második és harmadik legjobb köridőt a spanyol Carlos Sainz Jr. (Ferrari), valamint a brit George Russell (Williams) autózta. Mindhárman az utolsó körben léptek az addig élen álló, hétszeres vb-győztes és címvédő brit Lewis Hamilton (Mercedes) elé.

Norris karrierje során első alkalommal indulhat az élről.

A vb-pontversenyt vezető holland Max Verstappennek (Red Bull) nem volt mért ideje az időmérőn, de az már korábban eldőlt, hogy motorcsere miatt – a mostani hétvégén már a negyedik motorját használja az idényben – csak az utolsó helyről rajtolhat.

A délelőtti, harmadik szabadedzés a reggel óta tartó heves esőzés miatt elmaradt, és a kedvezőtlen időjárás kérdésessé tette, hogy időben meg tudják-e rendezni a korai délutáni időmérőt, vagy el kell halasztani délutánra, esetleg vasárnap reggelre. Miután az eső elállt, az időmérőt a tervek szerint tudták megrendezni, de jelentős mennyiségű víz maradt a pályán, így a Q1-ben nagy pocsolyák és sűrű vízfüggöny nehezítette a pilóták dolgát.

A Q2-ben a kanadai Nicholas Latifinek (Williams) és a monacói Charles Leclerc-nek (Ferrari) sem volt mért ideje, motorcsere miatt azonban ők szintén hátra sorolással számolhattak a rajtot illetően. Meglepetésre a francia Pierre Gasly (Alpha Tauri) sem vette sikerrel a Q2-t, amelyben szinte teljesen felszáradt a pálya, annak néhány részén vízátfolyás volt csupán, viszont a pálya utolsó szektora különösen csúszósnak bizonyult. Ennek esett áldozatul

Hamilton is, a Q3 hajrájában mért körében kétszer is falnak ütközött,

ki kellett mennie a boxba elemcserére, és a hátralévő szűkös időben már nem volt lehetősége javítani. Végül a legjobb körideje (1:44.050 perc) több mint két másodperccel maradt el Norrisétól (1:41.993 p).

Az Orosz Nagydíj vasárnap közép-európai idő szerint 14 órakor rajtol.

A teljes rajtsorrend

1. sor:

Lando Norris (brit, McLaren)

Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)

2. sor:

George Russell (brit, Williams)

Lewis Hamilton (brit, Mercedes)

3. sor:

Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren)

Fernando Alonso (spanyol, Alpine)

4. sor:

Valtteri Bottas (finn, Mercedes)

Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)

5. sor:

Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)

Esteban Ocon (francia, Alpine)

6. sor:

Sebastian Vettel (német, Aston Martin)

Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri)

7. sor:

Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)

Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo)

8. sor:

Mick Schumacher (német, Haas)

Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo)

9. sor:

Nyikita Mazepin (orosz, Haas)

Nicholas Latifi (kanadai, Williams)

10. sor:

Charles Leclerc (monacói, Ferrari)

Max Verstappen (holland, Red Bull)

Borítókép: Lando Norris, a McLaren brit (középen), Carlos Sainz, a Ferrari spanyol (balra) és George Russell, a Williams brit versenyzője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában