Kivételes lehetőség

2021.10.26. 10:11

Lehet licitálni Shakespeare IV. Henrikjének egy ritka kiadására

A darabot Eric Rasmussen Shakespeare-kutató az angol író első fóliójából származó eredeti töredékként hitelesítette.

William Shakespeare (1564-1616), dramaturge anglais, par Burbage (ou Taylor), peint après la mort de l'écrivain. Londres. National Portrait Gallery. ND-108237 (Photo by © ND / Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP)

Forrás: ND / Roger-Viollet via AFP

Fotó: Roger-Viollet via AFP

The Guardian című brit napilap beszámolt arról, hogy árverésre bocsátják Shakespeare első fóliójának egy rendkívül ritka töredékét, amely a IV. Henrik első részét tartalmazza.

Az első fólió 1623-ban jelent meg, ez Shakespeare műveinek legkorábbi gyűjteményes kiadása. 1616-ban bekövetkezett haláláig a drámaírónak mindössze 17 darabja jelent meg nyomtatásban.

A 36 darabot tartalmazó első fólió nélkül 18 műve, köztük a Macbeth és A vihar, talán soha nem maradt volna fenn.

A műveket John Heminges és Henry Condell, Shakespeare két színésze és barátja állította össze és szerkesztette. Mintegy 750 első fóliót nyomtattak ki, ezek közül mára 233-ról tudni, hogy fennmaradt.

Az október 29-én árverésre kerülő töredéket az aukciót szervező Holabird Western Americana Collections 50-100 ezer dollárra, vagyis 16-32 millió forintra értékelte. A részlet hivatalos címe The First Part of Henry the Fourth, with the Life and Death of Henry Sirnamed Hot-Spurre. A töredék 13 nyomtatott antik lapból áll.

Tavaly az első fólió egy teljes példánya majdnem 10 millió dollárért, vagyis nagyjából 3 milliárd forintért kelt el egy aukción.

Ez új világrekordot jelentett irodalmi mű esetében. A vevő a ritka könyveket gyűjtő Stephan Loewentheil volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!