Krimi

2024.01.09. 05:17

77 embert ölt meg, mégis enyhítésért perel a börtönbe zárt tömeggyilkos Breivik

A szélsőjobboldali tömeggyilkos, Anders Breivik, aki 2011-ben 77 embert ölt meg Norvégiában, pert indított a norvég állam ellen, hogy kiharcolja magánzárkás büntetésének enyhítését.

MW

Anders Behring Breivik (R) is seen next to attorney Marte Lindholm during the first day of his trial over his prison conditions, on January 8, 2024 in Tyristrand near Oslo, Norway. Breivik, who killed 77 people in a bombing and shooting rampage in 2011 and who has been held apart from other inmates for 12 years, has sued the state for a second time arguing that his isolation is a violation of the European Convention on Human Rights. (Photo by Cornelius Poppe / NTB / AFP) / Norway OUT

Fotó: Cornelius Poppe / NTB / AFP

A fekete öltönyt, fehér inget és barna nyakkendőt viselő elítélt hétfőn jelent meg az Oslótól 70 kilométerre északnyugatra fekvő szigorúan őrzött börtönének tornatermében megszervezett tárgyaláson.

A 44 éves Breivik a tárgyaláson nem szólalt meg, ügyvédje, Oeystein Storrvik fejtette ki jogi érvelését arról, hogy ügyfele fogva tartásának körülményei sértik az emberi jogait. 

Mint hangsúlyozta, Breivik 12 éve él magánzárkában, elszigetelve, és más rabokkal nem érintkezhet.

Korábbi beadványaiban az ügyvéd közölte, hogy az elszigeteltség miatt Breiviknek öngyilkos gondolatai támadtak, és rászokott a Prozac antidepresszánsra.

A fogva tartásának körülményei miatt a norvég államot perelő Breivik beadványában azt is kérte a bíróságtól, hogy oldják fel levelezési tilalmát.

Az NTB norvég hírügynökség decemberben készült képei alapján Breivik a Ringerike börtön egy külön erre a célra fenntartott részlegében él. Edzőterem, konyha, tévészoba és fürdőszoba is rendelkezésére áll. Háziállatként három hullámos papagájt tarthat, amelyek szabadon röpködnek a zárkájában.

Az igazságügyi minisztérium jogászai szerint Breivik az általa jelentett biztonsági fenyegetés miatt továbbra sem engedhető a többi elítélt közelébe. Mint érveltek: a férfi az őrökkel, a pappal, az egészségügyi személyzettel és a legutóbbi időkig egy külső önkéntessel is kapcsolatban állt, tehát nem volt teljesen elszigetelve. Emellett kéthetente egy órára két másik elítélttel is találkozhat.

Elzárása körülményeinek enyhítése lehetővé tenné, hogy felvegye a kapcsolatot szélsőjobboldali körökkel – hangsúlyozták a jogászok.

Breivik a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb, 21 éves börtönbüntetését tölti, amelyet mindaddig meg lehet hosszabbítani, amíg veszélyt jelent a társadalomra.

Breivik 2011. július 22-én 69 embert gyilkolt meg Utoya szigetén a baloldali Munkáspárt ifjúsági táborában – többségükben fiatalokat. Oslo kormányzati negyedében pedig gépkocsiba rejtett pokolgéppel ölt meg további nyolc embert.

2022. januárban tartották a feltételes szabadlábra helyezésével kapcsolatos tárgyalást a telemarki kerületi bíróságon, ahol fehér felsőbbrendűségi nézeteket adott elő és náci karlendítést mutatott, de azt állította, hogy lemondott az erőszakról. A bíróság úgy döntött, hogy börtönben kell maradnia, mert még mindig potenciális fenyegetést jelent.

Borítókép: Breivik és Marte Lindholm ügyvéd a tárgyaláson 2024. január 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!