Megrázó részletek

2022.09.17. 07:21

Így bukott le a brutális szlovák sorozatgyilkos

Kegyetlen módon végezte ki áldozatait az a késmárki sorozatgyilkos, akit nemrégiben állítottak bíróság elé.

Fotó: Shutterstock

Egy félrecsúszott cselekedet egy látszólag hétköznapi embertől elég volt ahhoz, hogy egy félelmetes titok felszínre kerüljön. Hirtelen kiderültek az elmúlt évtized legbrutálisabb megoldatlan gyilkosságai Kelet-Szlovákiában. A fiatal benzinkutas, Erika kivégzése Kakaslomnicon, az idős József, akinek holttestét lelőve találták meg a lőcsei erdőkben, vagy a jegyespár brutális meggyilkolásának kísérlete a Holumnica melletti úton, sok álmatlan átdolgozott éjszakát jelentett a rendőrségnek. 

Ján Románeket 2021 októberében két emberöléssel és egy emberölési kísérlettel vádolták meg, amit a rendőrség évekig nem tudott megmagyarázni. A gyilkosságokat semmiféle indíték nem kötötte össze, nem volt bennük összefüggés, ezért a nyomozók évekre zsákutcába ragadtak. Ez viszont megváltozott Ján meggondolatlan cselekedete után, amikor ez év júniusában tüzet nyitott az őt ellenőrizni akaró liptószentmiklósi rendőrjárőrre. A lövöldözése után ezek az esetek egy ponton találkoztak. Szeptember 12-én, hétfőn minden gyilkosságért és gyilkossági kísérletért igazságszolgáltatás elé állt. 

Végül beismerte bűnösségét. 

Ezen a napon 6 hosszú év után kinyílt Pandora szelencéje, olyan titkokkal, amelyektől hideg is kirázza az embert. 

Az első áldozat

A rendőrség által Ján Románeknek tulajdonított első eset 2015-ből való, amikor megölte első áldozatát, egy kakaslomnici benzinkút alkalmazottját. A fiatal Erika még csak 24 éves volt, amikor 2015 januárjának végén agyonlőve találtak rá egy benzinkúton. Egy álarcos férfi lépett be az üzletbe, fegyverét a védtelen lányra szegezte és két lövéssel közvetlenül közelről mellkason lőtte. A meglőtt Erikát egy ügyfél találta meg, aki később a benzinkútra érkezett. Azonban már nem tudott segíteni rajta. Válságos állapotban szállították a poprádi kórházba, ahol belehalt sérüléseibe.

Románek elször egy benzinkúton gyilkolt  Fotó: TV Markíza/Facebook

Földúton várt a jegyespárra

A második esetnél, 2017 májusában szintén lőfegyver játszott meghatározó szerepet. Ekkor egy jegyben járó párt próbált Románek meggyilkolni, a 41 éves Štefant és 35 éves Dankát Hollólomnic falu közelében. Éjszaka az út mellett, a falun kívül várta az áldozatokat.

Amikor egy ezen a szakaszon áthaladó autó megállt, hogy a sofőr, Štefan eltakarítsa a köveket az útról, egy ismeretlen fegyveres tüzet nyitott, és eltalálta a férfi autóban ülő menyasszonyát, Dankát. A kétségbeesett Štefan visszatért az autóhoz, és rátaposott a gázra. Körülbelül 300 méter után már nem bírt vezetni és letért az útról. A támadást szerencsére mindketten túlélték.

Megölt nyugdíjas

A nyomozó szerint Románek harmadik áldozata a szepességi nyugdíjas, József volt. Az eset 2019 áprilisában egész Szlovákiát megrázta. A meggyilkolt 77 éves József holttestét csak három nappal az eltűnése után találták meg. A gyilkos agyonlőtte őt egy géppuskával a lőcsei erdőben. A legbrutálisabb ebben a gyilkosságban, hogy a tettes 11 lövést adott le a védtelen öregúrra.

A nyomozók ebben az esetben is zsákutcába jutottak, hiszen egyszerűen nem volt indíték a gyilkosságra.

Megbánta tetteit

Ján Románek idén szeptember 12-én, letartóztatása után közel egy évvel állt bíróság elé. 

A vádlott beismerő vallomást tett a két gyilkosságról és az emberölési kísérletről. 

Nagyon sajnálom a történteket, őszintén sajnálom 

– jelentette ki Románek a bíróság előtt. 

Most szakértőkön a sor, hogy megvizsgálják a férfi pszichés állapotát. Büntetésének mértéke az ő eredményüktől függ: jelenleg ugyanis életfogytiglani börtön fenyegeti. 

Az ügy tárgyalása október 12-én folytatódik. Az ítéletet is ezen a napon kell kihirdetni - írja a Bors.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!