Energia-veszélyhelyzet

2022.08.24. 15:32

Európára olyan nehéz tél vár, amilyet még nem éltünk meg (videó)

A német kormány hónapok óta káros és félrevezető kommunikációt folytat, azonban egyre kevésbé képes elfedni a nyilvánvalót. Európára olyan nehéz tél vár, amelyhez hasonlót a generációnk még nem élt meg – nyilatkozta Hortay Olivér. A Századvég energetikai üzletágának vezetője jelezte: az ideológiavezérelt nyilatkozatok és intézkedések helyett pragmatikus energiapolitikára van szükség.

Illusztráció

Forrás: Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

– Két német miniszter beszélget egy nyilvános konferencián. A pénzügyminiszter azt mondja: energiahiány van, inkább ne zárjuk be az atomerőműveinket. Erre a zöldminiszter: kizárt, az energiahiány nem elég nyomós ok, hogy megváltoztassuk a döntésünket. Az eset sajnos nem egy rossz vicc kezdete, hanem a valóság – kezdte videós bejegyzését a közösségi oldalán Hortay Olivér. 

A Századvég energetikai üzletágának vezetője jelezte: A történet fájdalmas csattanója, hogy a zöldminiszter szava az irányadó, így a gáz és az áram tőzsdei ára húsz százalékot emelkedett Európa-szerte.

– Mindez jól mutatja, hogy 

a német kormány hónapok óta káros és félrevezető kommunikációt folytat, azonban egyre kevésbé képes elfedni a nyilvánvalót. Európára olyan nehéz tél vár, amelyhez hasonlót a generációnk még nem élt meg 

– hangsúlyozta a szakértő. 

Hortay Olivér emlékeztetett arra, miszerint az volt a tavasz slágertémája a nyugati médiában, hogy Európa az energiaszállítások megszakításával fogja térdre kényszeríteni Oroszországot. A brüsszeli vezetők már március óta azzal érvelnek a gázembargó mellett, hogy az Európai Unió komolyabb probléma nélkül képes megszüntetni az orosz beszerzéseit. Robert Habeck német gazdasági miniszter pedig áprilisban elmondta: Németország felkészült az orosz gázszállítások teljes leállítására. 

– A mai napig sorra jönnek a győzelmi jelentések arról, hogy a nyugati politikusok megállapodásai Katarral, Izraellel, Egyiptommal, Azerbajdzsánnal, vagy Kanadával kellő mennyiségű cseppfolyósított földgázt biztosítanak majd a leváláshoz. Csakhogy egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az elmúlt hónapok nyilatkozatai teljesen alaptalanok voltak – emelte ki a szakértő.

A Századvég üzletágvezetője kitért arra is, hogy Oroszország június óta korlátozott mennyiségű gázt értékesít Németországba, amely úgy tűnik, hogy rég nem látott recesszióba taszítja Európát. 

A növekvő energiaárak miatt a német vállalatok csaknem húsz százaléka már korlátozta a termelését. A befektetők borúsabbnak látják a német gazdaság helyzetét, mint az elmúlt tíz évben bármikor. 

A legnagyobb német energiavállalat a csőd szélére került, és hogy kimentsék, a kormány új lakossági adót vezet be. 

– Az intézkedés azonban olyan mértékű többlet terhet jelent, melyet – a tarifák emelkedése mellett – a háztartások tömegei nem képesek kigazdálkodni. Ráadásul úgy tűnik, hogy az adóból befolyó pénzmennyiség nem lesz elegendő az energiavállalatok egyre növekvő veszteségeinek fedezéséhez sem – magyarázta.

A középületek gázfogyasztását már korlátozták, és a nyilatkozatok alapján nemsokára a vállalatok és a háztartások is sorra kerülhetnek.

– A német kormányban káosz uralkodik. A kormánytagok hétről hétre ellentmondásos nyilatkozatokat tesznek a meglévő atomerőművek üzemidejének hosszabbításáról, az Északi Áramlat 2 gázvezeték esetleges megnyitásáról, a tárolóik töltöttségi állapotáról és a megszorító intézkedésekről – hangsúlyozta Hortay Olivér. 

A piaci szereplők egyfelől azt látják, hogy a helyzet egyre súlyosabb. Másfelől pedig azt, hogy a német kormány nemhogy nem alkalmas a válság kezelésére, de időről időre ront Németország és így az egész Európai Unió pozícióján. 

A német hálózati ügynökség vezetője például több évig tartó gázválságra figyelmeztet. A német döntések ugyanis egész Európa helyzetét meghatározzák. 

– A tagállamok energiapiacai szorosan összekapcsolódnak, így a kormányok legfeljebb tompítani képesek a németek okozta energiapiaci hullámokat. A német ipar visszaesése pedig az egész unió versenyképességét visszaveti. Németországnak változtatnia kell, mégpedig sürgősen. Az ideológiavezérelt nyilatkozatok és intézkedések helyett pragmatikus energiapolitikára van szükség. Minél többet kell válni a német kormány fordulatára, annál mélyebbre süllyed Európa – tette hozzá az üzletágvezető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!