Bulvár-celeb

2024.01.05. 10:25

Gigantikus példányt találtak a világ leghalálosabb mérgű pókjából

A világ leghalálosabb pókjának, az emberi körmöt is átszúrni képes tölcsérhálós póknak a rekordméretű hím példányára leltek csütörtökön Ausztráliában. Az állatot az Ausztráliai Hüllőpark fogadta be, ahol mérgének kivonásával életeket menthet.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: RHJPhtotos

A Herkules névre keresztelt Sydney-tölcsérhálóspókra a Central Coast régióban, Sydney-től körülbelül 80 kilométerre találtak rá - áll a hüllőpark csütörtöki közleményében.

A közeli parkban dolgozó pókszakértők vizsgálata során bebizonyosodott, hogy az állat az Ausztráliában talált eddigi legnagyobb hím példánya a fajnak. Herkules 7,9 centiméter hosszú, méreteivel az Ausztráliai Hüllőpark 2018-as "rekorderét", Kolosszust előzte meg.

A Sydney-tölcsérhálóspókok általában 1-5 centiméteresek. A nőstények a hímeknél nagyobbra nőnek, harapásuk kevésbé mérgező. Többnyire erdős és külvárosi területeken élnek, Sydney-től északi irányba Newcastle-ig, nyugatra pedig a Kék-hegységig.

Herkules a hüllőpark ellenméregprogramjában vesz majd részt, amelynek keretében a pókokból kinyert méreganyagból életmentő ellenszert állítanak elő.

"Hozzászoktunk ahhoz, hogy viszonylag nagy tölcsérhálós pókok érkeznek a parkba, de ezzel az óriási hímmel megütöttük a főnyereményt" - mondta Emma Teni, az Ausztráliai Hüllőpark gondozója, kiemelve, hogy az állat hihetetlenül értékes számukra, mivel egy ekkora méretű példányból óriási mennyiségű méreganyagot tudnak kinyerni.

Ausztráliában egyetlen ember sem halt meg tölcsérhálós pók harapása miatt az Ausztráliai Hüllőpark ellenméregprogramjának 1981-es indulása óta.

Borítókép: illusztráció
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában