Bulvár-celeb

2023.04.29. 06:30

Teljes tévedésben éltünk idáig: a világtérkép nem is az, aminek látszik (videó)

A legtöbb térkép szimplán átverés, a nagy országok ugyanis sokkal kisebbek, mint hinnénk.

Illusztráció: Shutterstock

Ha ránézünk a világtérképre, úgy tűnik, mintha Kanada és Oroszország bolygónk felszínének nagyjából egynegyedét lefedné, miközben a valóságban csak az 5 százalékát foglalják el. 

Ausztrália sem tűnik sokkal nagyobbnak Alaszkánál, pedig a világ 6. legnagyobb országa, az amerikai területnél pedig 4 és félszer nagyobb.

Azt hinnénk, a skandináv államok nagyobbak Indiánál, míg a valóságban az utóbbi háromszor akkora, mint a három ország együttvéve. 

Észak-Amerika  és Grönland legalább akkorának, ha nem valamivel nagyobbnak látszik, mint Afrika. Pedig mindkettőnél nagyobb: a legforróbb földrész 14-szer akkora, mint a jeges északi szárazföld.

 

A legtöbb térkép csak a kontinensek formáját mutatja helyesen, a méretüket már nem
Forrás: Shutterstock

Ha Észak-Amerikát beillesztjük Afrikába, még marad hely jó néhány országnak: 30 millió négyzetkilométernél nagyobb területével ugyanis a fekete kontinens háromszor akkora, mint Észak-Amerika, és Oroszországnál is jóval nagyobb, holott a térképen az ellenkezőjét látjuk.

Mindezt az a torzulás okozza, amely a világtérképeken a Mercator-vetületnek tulajdonítható. Az 1596-ban kitalált térképészeti eljárásnak az volt a célja, hogy megfelelő formájú földterületeket ábrázolva segítse a tengerészeket. Ezt azonban a méretek torzulásához vezetett. 

A Mercator-vetületet nem alkalmazó térképek méretileg helyesek, ám ekkor a földrészek formája erőteljesen torzul - derül ki a Bors cikkéből. 

A világtérkép elkészítésének legnagyobb problémája ugyanis az, hogy lehetetlen a gömb alakú Föld valóságát sík felületen ábrázolni.

A Met Office klímaadatokkal foglalkozó tudósa, Neil Kaye kétdimenziós ábrázolást készített arról, hogyan is néz ki a világ valójában. Íme a megdöbbentő igazság:


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!