ánuszból vesznek mintát

2021.01.29. 15:30

Kellemetlen az orr-garat mintavétel? Azt figyeld, hogyan tesztelik a covidot Kínában

Cseppet sem szokványos módszerrel tesztelik az embereket koronavírusra a kínai fővárosban. A világszerte alkalmazott eljárásokkal szemben ők ánuszból vesznek mintát.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Már tavaly óta használják Pekingben azt a tesztelési módszert, amelyből kiszűrik a koronavírus-fertőzés jelenlétét, és ami a világ többi pontján egyáltalán nem megszokott. Az orrból és a garatból vett minták helyett a kínaiak az ánuszt vizsgálják, és mutatják ki, hogy az egyén megfertőződött-e a világszerte már több mint kétmillió emberéletet követelő vírussal.

Egyes szakértők szerint a végbélből vett minta pontosabb eredményt mutat – főként a betegség tünetmentes lefolyása alatt.

A szakvélemény ugyanakkor megoszlik: sokan a légúti tesztet elegendőnek tartják

Az eljárás ugyanúgy zajlik, mint az orrból, vagy torokból történő mintavétel alatt: a nukleinsav begyűjtésére szolgáló tampont körülbelül 2-3 centiméter mélyre, a végbélnyílásba helyezik, többször elforgatják, majd ezt kétszer megismételve steril tárolóba teszik.

Kínában már tavaly óta alkalmazzák az eljárást, ám főként a karanténközpontok kulcsfontosságú területein használják, mivel ez meglehetősen kellemetlen módja a tesztelésnek.

Egy Wuhani kórház orvosa szerint a koronavírus hosszabb ideig képes túlélni a végbélben, mint a torokban vagy az orrjáratban.

Li Tongzeng elmondta: több betegnél jellemző az átlagosnál korábbi felépülés, az ő esetükben torokból nem feltétlenül állapítható meg a vírus jelenléte, a végbélből viszont igen – ezzel kiszűrhető a tünetmentes fertőzöttség is.

Ugyanakkor a Wuhani Egyetem egyik víruskutatója pont ugyanolyan hatékonynak tartja a légzőszervi mintavételt. Yang Zhanqui szerint ennek az az oka, hogy a beteg a légzőszerveken keresztül kapja el a fertőzést.

– Több olyan esetről tudunk, amely során az ürülékből mutatták ki a koronavírus jelenlétét, ám az nem került alátámasztásra, hogy ezek az emberek az emésztőrendszeren keresztül fertőződtek volna meg – részletezte a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!