szűkös esztendő

2020.09.27. 10:48

Erzsébet királynő pénzügyeit sem kíméli a járvány

Megcsappantak az uralkodói bevételek a koronavírus-járvány miatt.

Britain's Queen Elizabeth II attends a ceremony to mark her official birthday at Windsor Castle in Windsor, southeast England on June 13, 2020, as Britain's Queen Elizabeth II celebrates her 94th birthday this year. (Photo by TOBY MELVILLE / POOL / AFP)

Forrás: Pool/AFP

Fotó: Toby Melville

Sir Michael Stevens udvari kincstárnok napokban ismertetett hivatalos beszámolójában közölte: azzal számol, hogy a járvány miatt jóval kevesebb turista keresi fel a monarchia olyan világhírű látványosságait, mint a Buckingham-palota vagy a legősibb uralkodói rezidencia, a windsori kastély.

Sir Michael számításai szerint emiatt a következő három évben 15 millió font (6 milliárd forint) bevételtől esik el a kincstár.

Az uralkodóház pénzügyeinek legfőbb őre kijelentette, hogy a Buckingham-palotának – II. Erzsébet királynő londoni rezidenciájának – felújítási költségvetéséből is várhatóan kiesik 20 millió font (8 milliárd forint).

A Buckingham hercege által 1703-ban épített, hatalmas ősparkkal körülvett, 775 szobás palotában, amely 1837 óta szolgál királyi lakhelyként, már három éve megkezdődtek az eddigi legnagyobb mértékű renoválási munkálatok, amelyek várhatóan tíz évig, vagyis 2027-ig tartanak. A felújítás eredetileg tervezett költségvetése 369 millió font (csaknem 150 milliárd forint) lett volna. Sir Michael nem részletezte, hogy a nagyszabású renoválási munkálatok terveiből pontosan mit kell elhagyni.

A Buckingham-palota Londonban
Fotó: Aron Hoare / Royal Navy/AFP

Nem kér plusz pénzt a királyi család

A kincstárnok – hivatalos címe szerint Keeper of the Privy Purse – elmondta ugyanakkor, hogy a királyi ház nem kér pótlólagos költségvetési támogatást a kormánytól, igyekszik forrásainak hatékonyabb felhasználásával kezelni a pénzügyi nehézségeket.

A monarchiára elkülönített állami juttatást – Sovereign Grant – már így is a királyi birtokokat, kereskedelmi ingatlanokat és egyéb befektetéseket kezelő független holding, a Crown Estate éves költségvetési befizetéseinek 25 százalékára emelték a 2017 és 2027 közötti időszakban a korábbi 15 százalékról, éppen azért, hogy finanszírozni lehessen a Buckingham-palota renoválását.

Utoljára II. Erzsébet trónra lépésekor újították fel a Buckingham-palotát

A felújítást nem lehetett tovább halogatni:

a Buckingham-palota legutóbb 68 éve, 1952-ben esett át alapos – de akkor sem teljes körű – renováláson, abban az évben, amikor II. Erzsébet királynő trónra lépett.

A sanyarú pénzügyi beszámoló mellé egy örömhír is járult pénteken: az udvar bejelentette, hogy gyermeket vár Eugénia hercegnő, András yorki hercegnek, II. Erzsébet királynő harmadik gyermekének másodszülött leánya.

Eugénia – aki a tizedik a brit trónutódlási sorban – két éve házasodott össze Jack Brooksbank nagyvállalkozóval. Első gyermekük a Buckingham-palota közlése szerint várhatóan a jövő év elején érkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!