kétes siker

2020.01.10. 15:17

Rekordszámú női főszereplős film készült tavaly Amerikában

Ezzel szemben a hollywoodi gálán egyetlen nő sem volt a legjobb rendező kategóriában, a brit filmakadémia jelöléseit pedig azért érték bírálatok, mert a rendezői mezőnyből egyetlen nő sem került be a jelöltek közé immár sorban a hetedik éve.

US-ENTERTAINMENT-FILM-TELEVISION-GOLDEN-GLOBES-ARRIVALS

Forrás: AFP

Fotó: VALERIE MACON

Rekordszámban volt női főszereplője a mozikban tavaly bemutatott amerikai filmeknek – állapította meg egy új amerikai tanulmány. A kutatást a San Diegó-i Állami Egyetemnek a nők televíziós és filmes munkáit és helyzetét elemző központja végezte. Eredményeik szerint 2019-ben a legnagyobb bevételű amerikai filmeknek 40 százalékában nő játszotta a főszerepet. Ez különösen nagy kiugrás a korábbi 9 százalékhoz képest.

Ugyanakkor a fekete vagy etnikai kisebbségekhez tartozó nők körében nem tapasztaltak ilyen örvendetes fellendülést – mutattak rá a tanulmány szerzői.

A kutatás a mozis statisztikákkal foglakozó Box Office Mojo adatait elemezve állapította meg, hogy a legnagyobb kasszasikerek 43 százalékának volt férfi főszereplője. A férfi és női főszereplős, valamint az egyenlő arányban férfi és női szereposztással készült produkciók tették ki a maradék 17 százalékot.

Rebecca Harrison filmkritikus a BBC hírportáljának elmondta, hogy a női főszereplők arányának növekedése nagyszerű az olyan fehér megasztár színésznők számára, mint Brie Larson, Angelina Jolie, Renee Zellweger, Scarlett Johansson és Margot Robbie, de a színesbőrű színésznők reprezentációja a filmeken még mindig nagyon alacsony.

A főszerepet alakító nők 68 százaléka volt fehér, 20 százalék afroamerikai, 7 százalék ázsiai és 5 százalék dél-amerikai származású.

A beszédes szerepet játszó nők aránya ugyanakkor a korábbi 35 százalékról 34 százalékra esett vissza egy év alatt.

A központ 2002 óta adja ki évente az It's a Man's (Celluloid) World (Ez egy férfi celluloid világ) című felmérését. A friss elemzés szerint azokban a filmekben, amelyeknek legalább egyik írója és/vagy rendezője nő, a karakterek 58 százaléka nő. A csak férfi forgatókönyvíró és rendező által jegyzett filmekben ez az arány 30 százalékos.

A tanulmány megjelenése csaknem egybeesik a Golden Globe-gála és a BAFTA-jelölés tapasztalataival: a hollywoodi gálán egyetlen nő sem volt a legjobb rendező kategóriában, a brit filmakadémia jelöléseit pedig azért érték bírálatok, mert a rendezői mezőnyből egyetlen nő sem került be a jelöltek közé immár sorban a hetedik éve.

Amanda Berry, a Brit Filmművészeti és Televíziós Akadémia vezérigazgatója elismerte, hogy nagyon csalódott az eredmény miatt. A BAFTA elnökhelyettese, Krishnendu Majumdar szerint a mezőnyből hiányzó női rendezők „ágazati szintű problémára” utalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!