Különösen Nyugaton

2020.07.07. 15:12

Erőszakhullám söpör végig a világon

Világszerte erőszakhullám söpör végig – mondta egy szomszédos ország miniszterelnöke. Különösen Nyugaton.

Forrás: AP Photo/J Cortez

Szilágyi István

Olyan nagy demokratikus hagyományokkal rendelkező országokban is mint az AEÁ is a tüntetések, zavargások, rombolások az alkotmányosság a demokrácia határait feszegetik. Az egyik amerikai államban a tüntetők a rendfenntartó erőket, a rendőrséget is fel akarják számolni. S ami még szomorúbb, hogy a múltat, a történelmet formáló, megszemélyesítő emberek szobrait is lerombolták. Pedig ez történelem, nélkülük hiányosabb lesz az Amerikai Egyesült Államok, a világ egyik vezető hatalmának történelme. Odáig jutottak, hogy a rabszolgaságot eltörlő Abraham Lincoln szobrát is le akarták dönteni. Őt is rasszistának tartották, mert az eseményt ábrázoló szobron egy néger ember letérdepelve köszönte meg a nagyvonalú, humános intézkedést. A tüntetések gyújtó szikrája egy afro-amerikai férfi halála volt, akit a rendőrök megöltek.

A rasszizmus a Larousse értelmező szótár szerint ,,ideológia, politikai irányzat amely az egyik fajnak a felsőbbrendűségét hirdeti a többi fajokkal szemben s az alacsonyabb rendű fajok elkülönítését, kiiktatását célozza. A rasszizmus gyakran arra vezethető vissza, hogy igazolni akarják más népek leigázását, rabszolgasorba taszítását. Levi-Strauss különbséget tesz a biológiai és kulturális értelemben vett fajok között. De biológiailag bizonyos fajok felsőbbrendűsége nem bizonyítható. Annál is inkább, mert minden emberi faj igény tarthat arra, hogy egyes emberekhez hasonlóan igazi mivoltukban megismerjék és szeressék.”

A békés tüntetés, a vélemények kinyilvánítása alapvető emberi jog. De az esztelen rombolások a barbarizmus felé hajlanak, a szó jelentése műveletlen, tudatlan. Az is probléma, hogy a randalírozásokhoz más szélsőséges szervezetek is csatlakoznak. A történelmi jelképek megsemmisítésével szegényebb lesz olyan világhatalom történelme is mint az AEÁ. A tüntetések egyik oka az is, hogy megnehezítsék Trump elnök újbóli elnökké választását. Az erőszakhullám nem állt meg az amerikai földrészen, megjelent Ausztriában, Bécsben is. Itt is etnikai színezete volt.

Az ókorban az egyik államban nem semmisítették meg, amit az előző hatalom létrehozott, hanem építészetben, ideológiában igyekeztek túlszárnyalni azokat. II.Ramszesz egyiptomi uralkodó gigantikus épületeivel is halhatatlan akart lenni. Ceaușescu a „Kárpátok géniusza” egy elszegényített országgal, blokk-katulyáival, esztelen falurombolási tervével került be a történelembe. Az erőszakos rendőri atrocitás bármely formája elfogadhatatlan.

Azoknak, akik rasszizmust kiáltva rombolnak múltat és jelent, vigyázniuk kell, hogy nehogy ők is átessenek a ló másik oldalára, s ők maguk is rasszistává váljanak.

Az emberiség egységes egész, még ha színárnyalati, kulturális, felfogásbeli különbségek is vannak közöttük. A Föld is egységes egész, még ha bizonyos határvonalak vannak, mint Európa, Ázsia, Afrika, Amerika. Benne a nagybetűs, vagy a kisbetűs ember.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!