Nagyvilág

2007.06.21. 06:23

Felhőkarcolók a cölöpök helyén

<p>Minden elviselhető, még a nagyfokú szigor is, ha nincsenek filléres gondok. Balázs Attila, a Kelet-Magyarország fotórovat-vezetője egy hetet Szingapúrban töltött. Az élményeit fotókba és rövid írásba sűrítette össze. <dia width="850" height="630" alt="Felhőkarcolók a cölöpök helyén 2007.06.21."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Felh__337_karcol_k_a_c_l_p_k_hely_n_2007_06/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://www.szon.hu/bilder/icons/kamera.gif" border="0" width="13" height="10" alt="Felhőkarcolók a cölöpök helyén 2007.06.21." /></a></dia></p>

A szigornak becézett ázsiai városállam, magyar fordításban Oroszlánváros a portugálok, a hollandok, majd az angolok uralma után, 1965-ben nyerte el függetlenségét. Innentől kezdve iszonyatos fejlődésbe kezdett.

Öblítsd le a WC-t!

A világ egyik legfejlettebb államában a közel 4,5 millió lakos egy főre jutó GDP-je közel 30 ezer dollár. Aki látta a Karib-tenger kalózai újabb részét, az össze tudja hasonlítani a múltat a jelennel: a filmbeli, egykori cölöpökre épült kis kikötő helyén egy hatalmas metropolisz nőtt ki, ahol a környezet védelme, valamint az oktatás és a gazdaság fejlődése áll a stratégiai célok élén. Nincs szemetelés, köpködés, csikkeldobás, rágógumi ragasztása valamelyik fára, sőt még a nyilvános illemhelyen, ha nem öblíted le a WC-t, akkor is súlyos büntetésre számíthatsz, amit dollárban kell leróni.

A drogcsempészeket például halállal büntetik.

Talán ennek a szigornak köszönhető, hogy Szingapúrban követik el a legkevesebb bűntényt, emellett a korrupció elleni harcban is élen járnak. Mindezt maximálisan tudják a helybeliek, akiknek nagy többségét kínai származású szingapúriak alkotják, mellette a maláj és az indiai származásúak a számottevőek. Persze számukra is minden elviselhető, hiszen a gazdaság ezerrel pörög, az itt élőknek nincsenek filléres gondjaik.

Infobox:

Név: Szingapur

Lakosság: 4.5 millió

GDP: 1 főre közel 30 000 USD

Látványosságok: Sentosa sziget, Hindu negyed, Botanikus és állatkert

Szingapúrban, amelyhez 60 kisebb sziget csatlakozik, gyönyörű a botanikus- és az állatkert, amelynek trópusi gyűjteménye páratlan. Érdemes ellátogatni a hindu negyedbe, vagy a Sentosa-szigetre, ahova függőkabinon lehet bejutni, megcsodálni a gyönyörűen kialakított utcákat, tereket, a felhőkarcolókat, amelyek aljában exkluzív boltok nyíltak.

A Singapore folyó partján a gyarmati időket idéző házacskákat, zsúfolt, kiülős éttermekké, esti szórakozóhelyekké alakították át, ahol dübörög a rock vagy a blues zene. Nyugalom, biztonság és gazdagság mindenhol. Ez a modernkori demokrácia szingapúri módra.

- Balázs Attila -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!