Magyarország

2008.02.26. 08:21

Védett tanúkat gyanúsítaná az ügyvéd

<p>Miskolc, Olaszliszka - Hazugságnak és kitalációnak tartják az olaszliszkai kegyetlen emberölés vádlottai a különösen védett tanúk által elmondottakat. Szerintük csak hallomásról, pletykáról van szó a vallomásaikban. &#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-bunteto-torvenykonyv/cn/boon-news-em_01-20070419-035515"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Büntető törvénykönyv </B></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/recent/members.boon_szerkesztoseg/GOJ.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/olaszliszka.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A "lincseléses" ügyként elhíresült olaszliszkai brutális gyilkosság harmadik, hétfői tárgyalási napján a vádlottak a különösen védett tanúk által elmondottakkal szembesültek. A B.-A.-Z. Megyei Bíróság  dr. Czibrik Attila vezette tanácsa elé került perben most egy héten át tartó, non-stop tárgyalást tűzött ki a taláros testület. Az idézett tanúk kihallgatását megelőzően a bíró a védett tanúk vallomását olvasta fel sorjában. A vádlottak pedig egytől-egyig hazugságnak minősítették az iratban foglaltakat. Szerintük csak hallomásról, pletykáról van szó. Nem tudják magukat megvédeni a számukra ismeretlen tanúkkal szemben. A bíró közölte velük, hogy ezeknek a tanúknak a személye államtitok.

Védett tanúk, mint bűnelkövetők

Dr. Gyury József ügyvéd, a másod- és ötödrendű vádlottak védője pedig egyszerűen jogellenesnek nevezte a jegyzőkönyv elkészülésének körülményeit. Szerinte ugyanis a nyomozóbíró ellen büntetőeljárás folyik, másrészt a védett tanúk meghallgatásán ügyész is jelen volt. Ezért kérte a védett tanúk által elmondottak bizonyítékok köréből való kizárását. Dr. Czibrik Attila bíró azonban kijelentette, hogy a nyomozóbíró ellen jogerősen megszüntették a büntetőeljárást, a törvény szerint pedig ügyész jelen lehet a meghallgatáskor, ebből következően az ügyvédi felvetés alaptalan. A védett tanúk elmondása egyébként alátámaszthatja a vádlottak brutális bűncselekményben való bűnösségét. A korábban ismertetett vádiratban szereplő történéseket erősítik meg. Dr. Gyury József azonban azzal állt elő, hogy a védett tanúk esetében is felmerülhet a büntetőjogi felelősség kérdése, ugyanis mint szemtanúk, nekik is látni kellett a történteket. De nem tettek az emberölés megakadályozására semmit, és segítséget sem hívtak a sértetthez. Ezért segítségnyújtás elmulasztása miatt ők is perbe foghatók lehetnek. Indítványozta, hogy a tárgyalás jegyzőkönyvét küldjék meg az ügyészségnek, és a vádhatóság három napon belül foglaljon állást abban a kérdésben: a védett tanúk esetében felvethető-e a segítségnyújtás elmulasztása, és annak jogkövetkezményei vagy sem. A bíróság ennek az indítványnak megfelelően ezeket az iratokat megküldi az illetékes ügyészségnek.

Bőrruhás motorosok érkeztek

A tárgyalás első szünetében megérkeztek a tárgyalásra Goj motoros Klub tagjai, akik jellegzetes fekete bőr-, jelvényekkel és felirattal ellátott ruhában ültek be a tárgyalásra. Mészáros Imre, a Gojok frontembere lapunknak elmondta: azt szeretnék elérni, hogy senki ne önbíráskodjon, és tartsa be a törvényeket. A motorosok sem akarják a gázkaron tartani kezüket, ha netán hasonló helyzetbe kerülnek. Ne a menekülés legyen az életben maradás eszköze – szögezte le. A tárgyalás egyik közjátékaként a vasutas sztrájk is szerepet kapott a tárgyaláson, mert az egyik kihallgatni tervezett olaszliszkai tanú üzenetet küldött a taláros testületnek arról, hogy azért nem tud résztvenni a tárgyaláson, mert nem közlekedik a vonat. A megjelent egyik tanú azonban arról beszélt, hogy a történtek után összebeszéltek az ügy szereplőivel, hogy ki legyen az a két személy, aki elviszi balhét. A korábbi rendőrségi vallomásain nem mondott igazat. Őt is többször megfenyegették. Ha beszél, „kilövik a cipőjéből”.... A bíróság kedden tanúk kihallgatásával folytatja munkáját.

Előzmények

Olaszliszka főutcáján üti el eddig tisztázatlan körülmények között az utcán lévő kislányt a tiszavasvári tanár. A gyereknek csak kisebb sérülése keletkezik. A kocsit azonban a gyerek rokonai és ismerősei nagy számban körbe veszik, majd a tanárt kiráncigálják a kormány mögül és brutálisan agyonverik az összesereglett tömeg előtt, a járműben ülő két lánya szeme láttára. A halálfélelemben lévő kislányokat erősszakkal fenyegetik meg. A rendőrségi nyomozást követően nyolc személyt vádolt meg az ügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és más bűncselekmények miatt. A másodrendű vádlott a lincselés szó használata okán eljárást kezdeményezett a büntetőeljárás első szakaszában résztvevő két nyomozóbíró és két ügyész ellen. Több mint egymilliárd forint kárigényt jelentett be. Keresetét azonban jogerősen elutasították.

Bővülhet a vádlotti kör?

Amennyiben a különösen védett tanúk esetében felvetődne, vagy megalapozódna a segítségnyújtás elmulasztás cselekménye akkor az sem lenne kizárható, hogy a perben megszólaltatandó további tanúk tucatjai is elkövethették ezt a cselekményt, és így a jelenlegi 8 vádlott helyett több tucatra is bővülhetne ebben az ügyben a vádlottak száma.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!