Magyarország

2007.11.30. 06:15

Hitelből a karácsonyfa alá?

<p>Miskolc - A karácsonyi színvonal emelése érdekében sokan vásárolnak ajándékokat hitelből. Mennyien is? Egyre többen, egyre nagyobb mértékben - derül ki a PSZAF adataiból. <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/pszaf-tanacsok/cn/boon-news-em_01-20071129-022840"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/pszaf-tanacsok/cn/boon-news-em_01-20071129-022840"><STRONG>PSZAF tanácsok</STRONG></A></p>

A magyar háztartások egyre nagyobb számban és mértékben hagyják figyelmen kívül anyagi korlátaikat a karácsonyi bevásárlásnál és hitelből igyekeznek emelni az ünnepi színvonalat, mindezt azon túl, hogy az eladósodás mértéke óriási méreteket ölt ünnepektől függetlenül is. Ez az állapotot jól példázza, hogy míg 2001. decemberében a magyar háztartások összes hitele 702,2 milliárd forint volt és ebből 162,8 milliárd forintot tett ki a lakossági fogyasztási hitel, addig 2006. ugyanezen időpontjában előbbi szám meghatszorozódott, 4311,1 milliárd forintot ért el, a fogyasztási hitelek volumene pedig majd megtízszereződött. Még egy szám a karácsony előtti hitelfelvételek növekedésére: 2006 novemberében 45 milliárd forinttal több lakossági fogyasztási hitelt helyeztek ki a bankok, mint a megelőző hónapban, decemberben pedig további 20 milliárd forinttal nőtt a volumen. Minderről Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZAF) sajtószóvivője számolt be kérdésünkre. Elmondta: a karácsonyt megelőző időszakban korábban az áruhitel számított az egyik legnépszerűbb hitelterméknek, addig ma ennek aránya (a fogyasztási hiteleken belül) visszaszorult. Közel 60 százalékos részarányt képviselnek a szabadfelhasználású jelzáloghitelek, mintegy 25 százalékot tesznek ki a személyi kölcsönök, s a fennmaradó részen osztozik a folyószámlahitel, a hitelkártya és az áruhitel. Igaz utóbbi volumene karácsony előtt jelentősen nő, az áruhitelek éves forgalmának 30-40 százalékát ebben az időszakban helyezik ki a bankok.

Figyelemfelhívó kampány

Beszámolt arról is: a felügyelet aggasztónak látja az ünnepek előtti eladósodás növekvő mértékét, ezért a tavalyi évhez hasonlóan idén elindították fogyasztói hitel tájékoztató kampányukat. A szerdán kezdődött akcióban arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy alaposan gondolják át a hitelfelvételt, ne döntsenek hirtelen elhatározásból, azaz: előre tervezzék meg hitelfelvételüket, járjanak és olvassanak utána az ajánlatoknak.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!