Magyarország

2007.11.13. 21:56

Csökkentik a jövő évi állami kiadásokra szánt keretet

<p>Budapest - 23 milliárd forinttal csökken az államháztartási hiány jövőre a tervezetthez képest, az összeget az állami kiadásokra szánt keretből csoportosítják át - állapodott meg a két koalíciós párt kedden.</p>

Minderről Kóka János, az SZDSZ elnöke számolt be a párt ügyvivői testületének ülése előtt, amelyre a szocialistákkal folytatott egyeztetésről érkezett.

A liberális politikus arról is beszámolt: a két párt megállapodott abban is, hogy 2008-ban a költségvetésben jelentkező tartalékok felhasználásról a két kormánypárt csak együtt dönthet.

Megegyezés született arról is, hogy a gazdaság fehérítéséből származó többletbevételeket ugyancsak a költségvetési hiány csökkentésére fordítják. A pártelnök szerint a keddi megállapodás rendkívüli jelentőséggel bír az SZDSZ számára, hiszen ez a liberálisok eredeti céljainak megfelelően abba az irányba mutat, hogy az állami kiadásokat vissza kell fogni, és az így felszabaduló összeget hiánycsökkentésre kell fordítani.

Két héttel ezelőtt az SZDSZ már javasolta az MSZP-nek, hogy az állami kiadásokra szánt jövő évi keretet csökkentsék, és az így megmaradó állami pénzeket hiány-, illetve adócsökkentésre fordítsák. Akkor azonban nem sikerült erről megegyezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!