Magyarország

2008.08.08. 06:51

Elmaradt a cigány kisebbségi tüntetés - rokonoknál a gyerekek?

<p><P>Sátoraljaújhely - Elmaradt a csütörtöki, sátoraljaújhelyi cigány kisebbségi tüntetés, amit azért hírdettek meg, mert a közelmúltban a gyámügy romacsaládokból emelt ki gyerekeket. A tüntetés azért vált okafogyottá, mert a gyerekek átmenetileg rokonokhoz, ismerősökhöz kerültek.</P></p>

Elmaradt csütörtökön az a demonstráció, amelyet roma szervezetek hirdettek meg a sátoraljaújhelyi városháza elé. A tiltakozást a közelmúltbeli cigány gyerekek - otthonuk veszélyessé itélése okán - állami gondozásba vételi ügyei miatt szervezte a Cigány Kisebbségi Önkormányzat.   
A helyi cigány önkormányzat képviselői és a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke is úgy vélte: a viharban megrongálódott házak csak ürügyül szolgáltak ahhoz, hogy a gyerekeket elvegyék szüleiktől. A végső cél pedig állítólag az volt, hogy a családok elköltözzenek Sátoraljaújhelyről. A polgárjogi alapítvány elnöke tárgyalt az ügyben a hatóságokkal. Horváth Aladár úgy nyilatkozott: átmenetileg rokonokhoz, ismerősökhöz kerültek a gyerekek, így okafogyottá vált a tüntetés. Fedorné Fráter Zsófia, a város jegyzője elmondta: a gyámhivatal végig a jogszabályoknak megfelelően járt el az ügyben.

Előzmények:

  • Táborba vitték az újhelyi családból kiemelt két gyermeket 
  • Demonstrációs térré változott a sátoraljaújhelyi főtér
  • Rendőrségi erők védelme mellett vittek el gyerekeket egy életveszélyes házból Sátoraljaújhelyen Rendőrségi erők mellett vitte el a gyámügy a gyereket Sátoraljaújhelyről   
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!