Magyarország

2008.03.01. 18:20

Vörösriasztást adtak ki az ország egy részére

<p>Budapest - A legmagasabb fokozatú, azaz vörös riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombaton az ország nyugati, észak-nyugati területeire, valamint a fővárosra és Pest megyére a közelgő szélvihar miatt. &#160;<A href="/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/mav-kozlemeny---az-orszagon-atvonulo-vihar-fakat-dont-a-vasutvonalakra-szakadnak-a-felsovezetekek/cn/boon-news-em_01-20080301-040604"><IMG height="13" src="http://archive.haon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Megrongálódott vasúti vonalak</B></A></p>

18 00

Elsősorban kidőlt fákhoz, megbontott tetőkhöz és leszakadt villanyvezetékekhez riasztották a tűzoltókat Kelet-Magyarországon a szombati vihar után. Miskolcon egy férfi könnyebb sérüléseket szenvedett, miután egy házfal a kocsijára dőlt.

A szombati szélvihar több mint 100 háztetőt rongált meg Békés megyében - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.

A legtöbb bejelentés Dévaványáról és Meggyesbodzásról érkezett. Több főútra dőltek fák, ám egyelőre nem tudni, hogy mely utak járhatók Békés megyében és melyek nem, a katasztrófavédelem ezért senkinek sem ajánlja egyelőre, hogy elinduljon otthonról. Sérültekről nem érkezett hír ebből a térségből.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 19-szer riasztották a tűzoltókat eddig, ahová délután 2 órakor érkezett meg a vihar. Elsősorban kidőlt fákhoz, leszakadt villanyvezetékekhez riasztották a katasztrófavédőket. Miskolcon 2 tetőt bontott meg a szél, itt egy férfi könnyebb sérüléseket szenvedett, amikor egy ház fala rádőlt a kocsijára.

Hajdú-Bihar megyében eddig 20 vonulása volt a tűzoltóknak, főként kidőlt fákhoz, megbontott tetőkhöz. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében eddig két fa dőlt az útra. Mátészalkán az egyik épület homlokzatáról kellett a meglazult vakolatot néhány négyzetméteren eltávolítani, hogy ne essen a járdára.

17 20

Még mindig rengeteg hívást kapnak a tűzoltók a vihar miatt, ezért gyakran nem elérhető a 105-ös segélyhívó Budapesten. A fővárosi tűzoltók folyamatosan dolgoznak, már több mint 160 riasztásuk volt. A károk jelentősek, épületek és autók rongálódtak meg a heves szélben.

Rengetegen hívták az elmúlt órákban, és hívják most is Budapesten a tűzoltóság központi, 105-ös segélyhívóját, ezért az túlterhelt, gyakran a "műszaki okok miatt nem kapcsolható" szöveget lehet hallani egy géphangtól. A tűzoltók azt javasolják, hogy a 112-es telefonszámot hívják az emberek, vagy a területileg illetékes tűzoltóságot - mondta a Független Hírügynökségnek Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője.

Közölte: ez a főváros minden kerületében 459-23-mal kezdődik, az utolsó két számjegy pedig a kerület száma. Az ide érkező hívásokat továbbítják a hírközpontba.

Molnár Péter elmondta, hogy a befutó hívásokat súlyozzák. Először oda mennek ki, ahol életveszély van, majd oda, ahol forgalmi akadályt kell elhárítani. Ha valakinek például a kerítésére dőlt egy fa, ott is segíteni fognak, de lehet, hogy csak vasárnap.

Most egyébként 43 egység dolgozik a fővárosban, a környéken pedig valamennyi önkéntes. A károk nagyok, számos épület és rengeteg autó rongálódott meg.

A X. kerületi Sibrik Miklós utcában egy tető szakadt hat parkoló autóra, a VII. kerületi Síp utcában pedig szintén egy lezuhanó tető és kidőlő tűzfal rongált meg 8 parkoló kocsit.

A Fradi-pálya tetejét körülbelül 300 négyzetméteres területen bontotta meg a szél, a XI. kerületben pedig egy anyát és gyermekét kellett kiszabadítani házukból, miután az épületre rádőlt egy fa - sorolta a káreseteket a szóvivő.

A heves széllel, esővel, néhol jégesővel kísért vihar szombat délután kettő óra előtt érkezett meg a fővárosba, három óra körül kezdett csitulni, de a szél még mindig erős.

Bár korábban a legmagasabb fokozatú vörösriasztást rendelte el a meteorológiai szolgálat Budapestre és térségére is, de ezt már visszavonták, és az eggyel alacsonyabb, narancsszínű van érvényben.

17 00

Megérkezett a Dél-Alföldre is a vihar, jégesővel és 55-60 km/órás széllel. Bács-Kiskun megyében eddig 60 riasztást kaptak a tűzoltók, ebből 55-öt Kecskeméten, Kerekegyházán és Tiszakécskén. A három településen fák dőltek ki, ágak szakadtak le, több helyen megsérültek a háztetők, az erős szél lefújta a cserepeket - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese.

Csongrád megyében is kidőlt fák adták a legtöbb munkát a tűzoltóknak. Árpádhalmon öt ház teteje sérült meg - mondta a Független Hírügynökségnek Tánczos Ildikó, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense.

A károk elhárítása mindkét déli megyében tart, a szél már csitult, néhol még esik. Sérültekről nem érkezett hír Bács-Kiskunból és Csongrádból.

16 31

Csaknem háromnegyed órán keresztül egyetlen gépet sem indított és fogadott a vihar miatt a Ferihegyi Repülőtér szombat délután. A szélben egy kisgép és több utashíd is megrongálódott.

A Ferihegyirepülőtéren 110-115 kilométer per órás széllökéseket mértek, ezért 14 órakor a biztonság érdekében lezárták a légikikötőt, egyetlen gép sem indulhatott vagy szállhatott le. Bár a szakemberek a legtöbb tárgyat, berendezést lekötözték kint, a szél miatt így is elszabadult és megrongálódott egy-két utashíd.

Az egyik kisgép alól pedig a támasztékot fújta ki a vihar, és a jármű a farára esett. A helyreállítást megkezdték a reptéri szakemberek - mondta a Független Hírügynökségnek Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője.

Hozzátette: a repteret 2 óra 40 perckor nyitották meg, amikor a szél csitulni kezdett, addig körülbelül tucatnyi gép nem tudott le- vagy felszállni. A szóvivő megjegyezte, hogy Európa több repterén okozott gondot az időjárás, sok járat késik.

A heves széllel, esővel, néhol jégesővel kísért vihar szombat délután kettő óra előtt érkezett meg a fővárosba, három óra körül kezdett csitulni, de a szél még mindig erős.

Bár korábban a legmagasabb fokozatú vörösriasztást rendelte el a meteorológiai szolgálat Budapestre és térségére is, de ezt már visszavonták, és az eggyel alacsonyabb, narancsszínű van most érvényben.

16 22

 Megérkezett a vihar szombat délután Dél-Dunántúlra is, sérültekről nincs hír. Tolna megyében 50-60 kilométer/órás szél fújt, a tűzoltókat több helyre riasztották kidőlt fákhoz.

Baranyából eddig nincs hír károkról, a vihar zivatarral és erős széllel érkezett oda is, Pécsett jégeső esett. Somogyban ugyancsak kidőlt fákhoz riaszották a tűzoltókat, 23 esetben, emellett Komlósdon több ház tetőszerkezetét megrongálta az erős szél.

16 04

Fák dőltek a sínekre a fővárost Hegyeshalommal, Pusztaszabolccsal, Váccal, Kelebiával és Sátoraljaújhellyel összekötő vasútvonalon, több helyen a felsővezeték is megrongálódott szombaton a viharos szélben. Ezeken a vonalakon késésekre számíthatnak az utasok - olvasható a MÁV szombat délutáni közleményében.

A Budapest-Hegyeshalom vonalon Kimlénél, Mosonmagyaróvárnál, Tatabányánál, Herceghalomnál és Bicskénél fa dőlt a sínekre, illetve megrongálódott a felsővezeték.

Szintén leszakadt a felsővezeték a Budapest-Pusztaszabolcs vonalon Iváncsánál. Zalaszentivánról nem lehet Zalaegerszeg felé vonatozni, ugyancsak kidőlt fa miatt. Budapesten, Ferencváros és Kelenföld állomások között egy táblát fújt a szél a felsővezetékre, itt ezért késnek a vonatok.

A Budapest-Vác és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon szintén leszakadt a felsővezeték, itt is jelentős késésekkel közlekednek a vonatok. A Budapest-Kelebia vonalon Kunszentmiklós-Tass állomásnál, továbbá a Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Felsőzsolcánál szakadt le a felsővezeték. Leányvár és Dorog között az esztergomi vonalon fa dőlt a pályára, Csorna állomásnál is emiatt késnek a szerelvények a GySEV vonalán.

A vihar továbbhaladásával várható, hogy több helyen szakad még le felsővezeték, fák dőlnek a sínekre. A hibák elhárítását megkezdték, de várhatóan csak éjszaka állhat helyre a vasúti közlekedés, amikor elvonul a vihar.
15 18

Pótlóbuszok szállítják az utasokat több villamos és trolibusz helyett Budapesten, miután a szombati heves viharban többfelé is megrongálódtak a felsővezetékek. A helyreállítás várhatóan eltart a késő délutáni órákig. Közben az Országos Meteorológiai Szolgálat a fővárosra visszavonta a legmagasabb fokozatú vörösriasztást és már az eggyel alacsonyabb fokozatú, narancsszínű van érvényben.

A BKV tájékoztatása szerint egy fa dőlt a felsővezetékre a gödöllői HÉV vonalán Szilasliget és Mogyoród között, ezért ott a szerelvények egyelőre csak egy vágányon tudnak közlekedni, késések várhatók.

A hármas metró felszíni vonalán egy megbontott tető darabja zuhant a pályára, így Kőbánya-Kispesti végállomás és a Határ út között most buszok viszik az utasokat.

Számos villamos helyett is pótlóbuszok járnak, szintén a felsővezetékek szakadása miatt. Nem jár például egyáltalán az 52-es villamos, és rövidebb úton közlekedik a 30-as. Az 1-es villamos egy szakaszán - a Kerepesi és a Bécsi út között - ugyancsak nem járnak a szerelvények, buszokkal lehet utazni.

A villamosok mellett a trolibuszok felsővezetékét is leszakította a heves szél, vagy egy lezuhanó faág, cserép.

Ezért a szokottnál rövidebb szakaszon jár a helyreállításig a 70-es, 75-ös és 77-es troli.

A BKV szakemberei folyamatosan dolgoznak, számításaik szerint a helyreállítással szombaton, a késő délutáni órákra végeznek.

A heves széllel, esővel, néhol jégesővel kísért vihar délután kettő óra előtt érkezett meg a fővárosba, három óra körül kezdett csitulni, de a szél még mindig erős. Bár korábban a legmagasabb fokozatú vörösriasztást rendelte el a meteorológiai szolgálat Budapestre és térségére is, de ezt már visszavonták, és az eggyel alacsonyabb, narancsszínű van most érvényben.

15 17

Teljes szélességében lezárták az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalát Komárom és Bábolna között szombaton, miután az erős szélben a bábolnai felüljáróról a sztrádára zuhant egy kamion - mondta a Független Hírügynökségnek Léber Gabriella, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A baleset miatt a járműveket az 1-es főútra terelik, ahol torlódás várható. A kamion sofőrje könnyebb sérülésekkel megúszta, pedig csaknem 35 méteres magasságból zuhant járművével az útra. Az M1-es Budapest felé vezető oldala járható a baleset helyszínénél.

Komárom-Esztergom megye több pontján fák dőltek az utakra, Tatabánya bevezető útjain pedig közlekedési lámpákat szakított le a viharos erejű szél. További sérültekről egyelőre nincs hír, de a rendőrség szerint biztonságosabb most otthon maradni.

15 07

Eddig öten sérültek meg Budapesten a kora délután érkező heves vihar miatt - mondta a Független Hírügynökségnek Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Faág vagy tetőcserép esett rájuk, súlyosan vagy életveszélyesen sérült emberekről ugyanakkor egyelőre nem tudnak a mentők. Győrfi Pál országos adatokat még nem tudott mondani a viharhoz, azokat még gyűjtik ugyanis.

A vihar szombat kora délután söpört végig Győr-Moson-Sopron megyén, majd kettő óra előtt elérte a fővárost is.

Budapesten a tűzoltók folyamatosan vonulnak a különféle káresetekhez. A belvárosi Síp utcában például egy építés alatt álló épület teteje repült le, ez több autót megrongált. A XIX. kerületben az Europark bevásárlóközpont tetejét bontotta meg a vihar, ennek környékét körbekordonozták.

A legtöbb dolguk kidőlt fák, vagy a leszakadt faágak, illetve megbontott tetők miatt akad a tűzoltóknak. A XI. kerületi Nándorfehérvári úton cserepek zuhantak le egy ház tetejéről, a közeli Bocskai út sarkán pedig egy jelzőlámpa dőlt ki. Több helyen a szél által kicsavart fák villanyvezetékre vagy parkoló autókra dőltek. A III. kerületi Hímző utcában egy 15 méteres fa dőlt hat parkoló autóra, sérültekről innen nem érkezett hír.

14 46

Többfelé okozott kárt Budapesten a szombati vihar. A Független Hírügynökség információi szerint egyebek mellett a XIX. kerületi Europark bevásárlóközpont tetejét bontotta meg a szél. A tűzoltók egyelőre - éppen az időjárás miatt - nem tudnak beavatkozni, a környéket lekordonozták.

A belvárosban a Síp utcában okozott nagyobb károkat a vihar, egy leszakadó tető több parkoló autót is megrongált. Arról nincs információ, megsérült-e valaki.

A Független Hírügynökség úgy tudja: városszerte folyamatosan vonulnak a tűzoltók kidőlt fákhoz, leszakadt faágakhoz, megbontott tetőkhöz. Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője éppen a rengeteg feladatuk miatt későbbre ígért tájékoztatást.

A fővárosban szombaton 14 óra előtt érkezett meg a vihar erős széllel, jégesővel, de háromnegyed 3 előtt már csitulni látszott.

14 38

Győr-Moson-Sopron megyén már végigsöpört, és szombat kora délután Budapestet is elérte az erős széllel, jégesővel érkező vihar. A rendkívüli időjárás miatt többfelé fák dőltek ki, egy kamiont pedig lefújt a szél a bábolnai felüljáróról.

Győrben autóra dőlt egy fa, a közeli Nagyszentjánoson pedig több háztetőt is lesodort a szél. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a település főutcáján szinte mindegyik ház megsérült. A bábolnai felüljáróról egy kamiont fújt le a szél az M1-es autópályára, egyelőre annyit tudni, hogy megkezdték a műszaki mentést, és az első információk szerint a sofőr könnyebb sérüléseket szenvedett.

Valamivel 14 óra előtt a fővárost is elérte a szélvihar. Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője egyelőre nem tudta megmondani, mennyi munkájuk akadt hirtelen. Információink szerint városszerte több fa kidőlt, és a házak tetejéről bádoglemezeket sodort le a szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint időközben az eddigihez képest nagyobb területen rendelték el a legmagasabb fokozatú riasztást: Nyugat-Magyarország, Közép-Dunántúl, valamint a főváros és térsége után Dél-Dunántúlon is vörösriasztás van érvényben.

Ez azt jelenti, hogy heves zivatarok, jégeső és helyenként akár 120 kilométer per/órás széllökések várhatóak. Az ország többi részén narancsszínűriasztás van most érvényben.

13 55

Az előrejelzések szerint orkánerejű, 100 kilométer per órás széllökések várhatóak a következő órákban ezeken a területeken.
A meteorológiai szolgálat arra figyelmeztet, hogy többfelé várható heves zivatar, amit intenzív csapadék vagy jégeső kísérhet. A vihar környezetében helyenként orkánerejű, akár 120 kilométer/órás széllökések is lehetnek - mondta a Független Hírügynökségnek Fodor Zoltán meteorológus.

Közben az ország többi részén a vörösnél alacsonyabb, narancsszínű riasztás van most érvényben. Ez szintén erős viharokat, zivatarokat jelent, akár 90 kilométeres óránkénti széllökésekkel.

A markáns hidegfront a szombat délelőtti órákban érte el az országot. Az előrejelzések szerint még vasárnap is lehet erős szél.

Közben Győr-Moson-Sopron megyébe megérkezett a vihar szombat kora délután. A Független Hírügynökség győri tudósítója szerint szinte mindenhol 80-90 kilométer/órás vagy erősebb szél fúj, több helyen jégeső esik.

A katasztrófavédelem ügyeletese szerint Sopronból, Csornáról, Kapuvárról és Győrből is folyamatosan kapják a bejelentéseket, de a konkrét esetekről még nem tudtak tájékoztatást adni.

Kapcsolódó anyagok:

  • Van egy képe?
  • Vihar: Már narancsszínű riasztás az ország egy részén
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!