Magyarország

2008.02.13. 07:12

Nem lesz utazó nagykövet Jáksó László

<p>Nem lesz a kelet-ázsiai régió utazó nagykövete Jáksó László, mert az erre vonatkozó népszavazási kezdeményezést is elutasította keddi ülésén az Országos Választási Bizottság.</p>

A testület húsznál több beadványt tárgyalt és mindössze egyet hitelesített.

Két magánszemély összesen 75 népszavazási kezdeményezéséből húsznál többet tárgyalt kedden este az Országos Választási Bizottság (OVB).

A kérdések között ismét volt egy olyan, amely Jáksó Lászlóról szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Köztársaság és Kelet-Ázsia közötti kapcsolatok fejlesztése érdekében Jáksó László legyen a Magyar Köztársaság utazó nagykövete a teljes kelet-ázsiai régióban?" Az OVB elutasította a kezdeményezést, így erről a kérdésről nem lehet népszavazást kiírni. Január közepén hasonló sorsra jutott ugyanennek a magánszemélynek egy másik beadványa, amelyben arra írt volna ki referendumot, hogy Jáksó László legyen a miniszterelnök.

Az OVB elutasította azt a népszavazási kezdeményezést is, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő kérjen bocsánatot a szaúd-arábiai nagykövettől, amiért terroristának nevezte a focistáikat.

Arról sem lehet voksolni, hogy a reklámok ne legyenek hangosabbak a tévé- és rádióműsoroknál, illetve, hogy minden létrára írják rá: "vigyázz, a létráról le lehet esni!". Arról sem lesz népszavazás, hogy megváltoztassuk-e a Himnusz zenéjét és szövegét, hogy jobban illeszkedjen a mai kor igényeihez.

Az OVB a beadványok közül egyet hitelesített, amely így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a nem magyar állampolgár, aki tud magyarul, magát magyarnak vallja és ő vagy ősei közül legalább egy ember Magyarország állampolgára volt?"

  • Három év lehet a népszavazás kötőereje
  • Jótékonykodik a Heti hetes
  • Jáksót 3 millióra büntették
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!