Magyarország

2008.02.19. 18:52

Halálos szövődmény Gacsályban

<p>Gacsály - Influenza járvány szövődményeként hárman meghaltak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gacsályban. &#160;<A href="http://www.videonezo.hu/members.szon_szerkesztoseg/polgarmester%20RT.wmv/viewer.html">Petra András polgármester nyilatkozata:&#160;<IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://www.videonezo.hu/members.szon_szerkesztoseg/igazgato%201%20RT.wmv/viewer.html">Dr. Király Jánosné nyilatkozata I.:&#160;<IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://www.videonezo.hu/members.szon_szerkesztoseg/igazgat%C3%B3%202%20j%C3%B3%20RT.wmv/viewer.html">Dr. Király Jánosné nyilatkozata II.:&#160;<IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/Futesrol%20jo%20RT.wmv/viewer.html">Nem játszanak a fűtéssel:&#160;<IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/megkerdeztuk%20a%20gacsalyiakat.wmv/viewer.html">Megkérdeztük: &#160;<IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

18:45: Nem keresnek felelősöket Gacsályban

Mint dr. Király Jánosné nyilatkozta, természetes, hogy az otthonban terjedő influenzavírus megviselte a 30-45 kilogramm átlagsúlyú, súlyos értelmi fogyatékos gondozottakat, akiknek állapotukból adódóan az ellenálló-képességük is gyengébb.

– Az intézményben lelkiismeretes munkát végeznek a dolgozók, az intézeti orvossal is elégedettek vagyunk, úgy vélem, ő nem vonható felelősségre. Mindhárom gondozottunk megfelelő orvosi ellátást kapott, majd állapotuk romlása után időben bekerültek a fehérgyarmati kórházba, s ott haltak meg.

Valószínűleg tüdőgyulladást kaptak, de korai az okokról beszélni, majd a vizsgálat után tudok erről bővebb tájékoztatást adni – emelte ki az otthon igazgatója.

Ötpercenként csörög a dr. Király Jánosnénak a telefonja: a gondozottak hozzátartozói kétségbeesetten érdeklődnek családtagjaik hogyléte felől.

– Azt gondolom, indokolatlanul nagy figyelmet kapott az intézményünkben történt eset, hetekbe telik, mire elcsitulnak a kedélyek – vélekedik az otthon igazgatója.

– Állandó orvosi felügyelet alatt álltak a gondozottak, a legyengült szervezetű, súlyos fogyatékossággal élők nem az ellátás hiánya, vagy valamiféle mulasztás miatt haltak meg – hangsúlyozta Al-Syed Isam, intézeti orvos, s arra a kérdésre, hogy valóban későn jelentette-e az ÁNTSZ felé, hogy járvány terjed az otthonban, elutasító választ adott.

– Egy hete voltak betegek a gondozottak, amikor jeleztem az esetet. A lázas, torokfájásra panaszkodó betegről a tünetek jelentkezésekor még nem lehet megállapítani, hogy vírusfertőzött – magyarázza az orvos.

Petra András, a település polgármestere a sajtóból értesült a tragédiáról.

– Az intézmény megyei önkormányzati fenntartású, tőlünk független, valószínűleg ezért nem tudtam az esetről – válaszolta érdeklődésünkre a polgármester, aki elmondta: az intézmény gondozottjait tulajdonképpen két orvos látja el.

– Településünk korábbi családorvosának elköltözését követően, a csaholci orvost, Al-Syed Isam doktort kérte fel önkormányzatunk a helyettesítésre. Később, amikor betöltötte az álláshelyet a képviselő-testület által megbízott új háziorvosunk, Isam doktor összegyűjtötte a lakosság nagy részének betegkártyáját – emlékezett vissza Petra András, s mint megfogalmazta, ez az önkormányzat számára olyan mértékű bevételkiesést jelentett, hogy megkeresték az otthonlakók gondnokait, s a 150 betegkártyából végül 110-et a település új orvosa kapott meg.

– Az intézmény orvosa Isam doktor, aki hetnte kétszer rendel az otthonban, az semmit nem jelent, kinél van a betegkártya. Ennek nincs köze a halálesetekhez – reagált a polgármester által elmondottakra dr. Király Jánosné, s hozzátette: a hivatalos utat végigjárták, jegyzőkönyvet vettek fel és várják a vizsgálat eredményét.

Rágalom a faluból

A lakosság véleménye megoszlik a történteket illetően, a név nélkül nyilatkozó egyik falubeli férfi szerint az ellátás nem megfelelő az intézményben. Mint mondta, biztos forrásból tudja, hogy éjszakánként leveszik a fűtést az épületben, így fázhattak meg a lakók.

– Ezt rágalom! A fűtés rendszeréhez külső személy nem fér hozzá, képtelenség alacsonyabb hőfokra kapcsolni – mérgelődött az intézmény igazgatója, majd az egyik dolgozó segítségével bebizonyította szavai igazát.

11:12: Dr. Pásti Gabriella, regionális tiszti főorvos lapunk kérdésére megerősítette, hogy járványügyi vizsgálatot rendelt el az ÁNTSZ, mint mondta: járvány zajlott Gacsályban, így a vizsgálat teljesen természetes. A főorvos azt is hozzátette, hogy a vizsgálat valószínűleg a jövő hét elejére zárul le.

10:50: - Az intézményben lelkiismeretes munkát végeznek a dolgozók, az intézeti orvossal is elégedettek vagyunk, úgy vélem, nem vonható felelősségre. Mindhárom gondozottunk időben bekerült a fehérgyarmati kórházba, ott haltak meg. Jelenleg három lakónkat kezelnek Nyíregyházán a kórházban, a járvány tovább nem terjedt, az otthonban lévő gondozottak állapota stabil - nyilatkozta dr Király Jánosné, az ápoló-gonsozó otthon igazgatója. Elmondta: az otthon lakói súlyos szellemi fogyatékosok, akik átlaéletkora 40-45 év. Az állapotukból adódóan az ellenállóképességük gyengébb, így könnyebben elkapják a fertőzéseket.

10:40: A gacsályi gozndozó otthon lakói közül hárman fekszenek a nyíregyházi Jósa András Oktatókorház infektológiai osztályán - kaptuk a tájékoztatást dr. Lech Miklós osztályvezetőtől. A szakember elmondta: az idős embereket tüdőgyulladással kezelik, mely az inluenza szövődményeként alakult ki. A betegek állapota jó, van esély a teljes gyógyulásukra.

9:44: - A hírekből értesültem az esetről. Az intézmény (a gacsályi gondozó otthon)fenttartója a megyei önkormányzat tőlünk független, valószínűleg ezért nem értesültem korábban esetről. Két háziorvos tevékenykedik az intézményben, nem tudom, melyiknek a betegiről van szó. Valószínűleg a későbbi vizsgálatok kiderítik, mi történt - mondta Petra András, Gacsály polgármestere.

Halálos influenza járvány Gacsályon

A gacsályi gondozó otthonban az influenza "A" vírusát azonosították. Három gondozott, -két középkorú férfi és egy nő-, február 9 és 12-e között meghalt az otthonban.

Feltehetően tüdőgyulladást kaptak - mondta a Független Hírügynökségnek Dr. Pásti Gabriella, regionális tisztifőorvos. Hozzátette: "Kétségtelen tény, hogy az orvosnak hamarabb kellett volna jeleznie a járványt!" A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a 142 ápolt közül 66-an betegedtek meg. Közülük hatan kerültek kórházba.

Bővebben...

Előzmény:

Kapcsolódó cikkek:

Falus : "Országos influenza-járvány van"

Országos influenza-járvány van, január második hetében az előző heti duplájára, 30 ezerre nőtt az új fertőzöttek száma - jelentette be szerdán Falus Ferenc országos tisztifőorvos. Bővebben...

Megtalálták az influenza elleni csodavakcinát?

Új influenza elleni vakcinát talált fel egy angol gyógyszergyár, amely a betegséget okozó vírus minden változatára és törzsére hat. Bővebben...

- Koncz Nóra, Sipos Marianna, Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!