Magyarország

2008.01.17. 06:01

Olvasónk írja: Mai gladiátorok

<p>Nyíregyháza - Modern korunk „gladiátorai” nem arról híresülnek el, mint bátor elődeik. Akik, ha nem is büszkén és bátran mentek a halálba, de halált megvető bátorsággal küzdöttek szemtől szemben sorsüldözött társaikkal.</p>

Abban a tudatban, hogy jószerével csak egyetlen küzdő hagyhatja el élve az arénát. Tettüknek, cselekedetüknek csak egyetlen célja volt, a szórakoztatás, a cirkusz.

Ellentmondásos, izgága, kiszolgáltatottságtól terhes jelen korunk gyáva „gladiátorai” nem a nyílt sisakos harcot, nem a bátor, példamutató nemes küzdelmet választják eszközül. Hanem teszik ezt arc nélkül, sunyi módon, gyáva anonimításban, a legrosszabb ordas módszereket árasztva és alkalmazva. Nincs merszük, bátorságuk nevüket, arcukat vállalva cselekedni. Pedig úgy gondolom, hogy gyakran nem is lenne okuk a titkolózásra. Névtelenségben maradásukkal még annak a jónak, közösséget szolgáló célnak a társadalmi elfogadhatóságát, hitelét is teljesen lerombolják, amelyért felemelik kezüket, hangjukat, tollukat, nem egyszer tisztességtelen eszközeiket és módszereiket.

Magam azon az állásponton vagyok, hogy a közéleti megnyilvánulásaiban bármilyen helyet és szerepet vállaló személy, legyen az akár „fogadatlan prókátor is”, csak úgy lehet hiteles, a közösség számára példa értékű és hasznos, ha a közjó érdekében gyakorolt szerepléseit azonosíthatóan vállalja. Annyira ráférne a közösségre, annyira hiányzik napjainkban e tekintetben is a jó példa, a követendő példa, a nemes, tisztességes, tetteikért akár a hátrányos következményeket is vállaló, azzal számoló nyílt emberi magatartás, cselekvés.

A zsinórmértékkel, az etalonnal lenne baj? Meglehet. Hiszen a példaadó, vagy tőlük követendő példát váró „nagyjainktól” sem azt látjuk igen-igen gyakran, hogy tetteiket elsősorban és alapvetően önzetlenség, makulátlanság, szerénység, mértékletesség, gyávaságaikkal, botlásaikkal való szembe nézés, a közjó hiteles szolgálata vezeti, hanem valami más, egészen más. Mit várjunk akkor mi egyszerű halandók? Akik egy jobb, tisztességesebb, becsületesebb, embert szolgáló világban maradék hitünket, erőnket és elvárásainkat még nem veszítettük el.
Dr. Bihari Károly

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!