Magyarország

2007.10.30. 07:19

Sólyom dönthet a mentelmi jogban

<p>Miskolc - Az államelnök és a legfőbb ügyész döntésén múlik, hogy büntetőeljárás indul-e két bíró és ügyész ellen megyénkben. A polgári perben alul maradt gyanúsított ugyanis büntető eljárását is kezdeményezett...&#160;&#160;<A href="/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-bunteto-torvenykonyv/cn/boon-news-em_01-20070419-035515"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/sysres/sites/boon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><STRONG>A Büntető törvénykönyv</STRONG></A> [.pdf - 912KB]</p>

Az olaszliszkai lincselés nyomán polgári perbe fogott két miskolci bíró és két ügyész ellen benyújtott több mint egy milliárd forintos "kártérítési" keresetet a B.-A.-Z. Megyei Bíróság elutasította. Az elsőfokú ítélet kihirdetése után erről a közelmúltban számolt be lapunk. A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt előzetes letartóztatásban lévő egyik gyanúsított abban az eljárásban a lincselés szó használatát sérelmezte.

Demoklesz kardja azonban - mégha feltehetően teoretikusan - de mégis ott lebeg még a két bíró és két ügyész feje fölött, ugyanis a polgári pert indítványozó gyanúsított, magánvádas, rágalmazásos büntetőeljárást is kezdeményezett ellenük még a nyár kezdete előtt. Az ügyet az elfogultság miatt a Debreceni Bíróságra tették át. A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság szóvivője érdeklődésünkre hétfőn megerősítette hogy a magánvádas ügy Debrecenbe került. Azt is elmondta azonban, hogy a bírák és ügyészek ellen csak abban az esetben indulhatna büntetőeljárás, ha a bírák esteében a köztársasági elnök, az ügyészek esetében pedig a legfőbb ügyész felfüggesztené mentelmi jogukat. Ez azonban nem történt meg. Sem Sólyom László, sem a legfőbb ügyész ebben a kérdésben még nem küldött választ a bíróságnak.

Kapcsolódó cikkek:

Megemlékezések az útszéli kopjafánál
Olaszliszka - Szombaton az önkormányzat, vasárnap családtagok, kollégák, motorosok, helyezték el virágaikat az emlékhelynél.

Emlékezés az olaszliszkai lincselésre
Olaszliszka - Egy évvel ezelőtt történt, hogy Olaszliszkán halálra vertek egy tanárt – erre emlékeztek vasárnap. A megemlékezések rendbontás nélkül zajlottak le.

Olaszliszkai ügyben a lincselés szó nem jogsértő
Olaszliszka - Az olaszliszaki emberölés letartóztatott gyanúsítottja egymilliárdos kártérítési követelését elutasították. A talárt viselő bírón és a média képviselőin kívül senki nem jelent meg a per ítélethirdetésén.

Lincselés miatti kereset elutasítva
Olaszliszka - Elutasította a bíróság az olaszliszaki lincselés egyik gyanúsítottja bírák, ügyészek ellen benyújtott, egymilliárdos kártérítésre igényt tartó keresetét.

A lincselés szó helytálló
Elutasította a bíróság a "lincselés" szó miatt indított keresetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!