Magyarország

2007.10.13. 08:31

Olaszliszkai ügyben a lincselés szó nem jogsértő

<p>Olaszliszka - Az olaszliszaki emberölés letartóztatott gyanúsítottja egymilliárdos kártérítési követelését elutasították. A talárt viselő bírón és a média képviselőin kívül senki nem jelent meg a per ítélethirdetésén. <A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/btk.pdf"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/sysres/sites/boon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>A Büntető törvénykönyv</B></A> [.pdf - 912KB]</p>

A talárt viselő bírón és a média képviselőin kívül senki nem jelent meg annak, a pernek a péntek délelőtti tárgyalásán, amit az egy éve Olaszliszka főutcáján elkövetett kegyetlen emberölés egyik letartóztatásban lévő gyanúsítottja kezdeményezetett az ügyben eljáró két bíró és két ügyész ellen. A rács mögött lévő férfi a lincselés szó használatát sérelmezte, amit a cselekmény leírásakor használtak. Mivel polgári peres eljárásról van szó, Deákné dr. Kisfaludy Atala bíró, az érintettek jelenléte nélkül is ítéletet hirdethetett a rendelkezésre álló adatok, és iratok alapján.

Vádjavaslat készült

Mint arról korábban már részletes beszámoltunk, éppen egy esztendeje haladt autójával Olaszliszka főutcáján Szögi Lajos, tiszavasvári tanár, amikor lesodort egy a kocsi oldalának szaladó kisgyereket. Megállt, hogy megnézze nem történt-e baj. Ekkor azonban a gyerek közeli házakban lévő rokonai és ismerősei nagy számban özönlöttek a tetthelyre, és az utcán, a járműben ülő gyerekei szeme láttára kegyetlenül, az immár vádjavaslat megfogalmazása szerint különös kegyetlenséggel megölték. Mint kiderült, az elsodort gyereknek baja nem esett, és el is szaladt a helyszínről. A gyanúsítottak között néhányan azzal érveltek, hogy azt hitték, a kocsi alatt fekszik a kislány, és meghalt... A B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság a közelémúltban vádjavaslattal fejezte be a nyomozást és adta át az iratokat a megyei főügyészségnek. Jelenelg nyolc gyanúsított van előzetes letartóztatásban.

Cselekményleíró szó

A letartóztatottak közül az egyik férfi perelte be az eljárásban résztvevő két bírót és két ügyészt, mert a lincselés szót használták az eset leírásakor. A megyei bíróság tegnapi ítéletében egyebek mellett azzal indokolta a kereset elutasítását, hogy a felperes által vélelmezett személyiségi jogsértés a lincselés szó használatával nem következett be. Rá nézve ez nem jelentett hátrányos és kedvezőtlen megítélést. Sőt a majdan, az ügyben ítélkező bíróságot sem befolyásolhatja a lincselés szó - tájékoztatta lapunkat dr. Szabó József, a B.-A.-Z. Megyei Bíróság szóvivője. A bíróság álláspontja szerint a határozatokban szerepelő a lincsel kifejezés jelentése: nekivadult tömeg erőszakos önbíráskodást gyakorol, amely W. Lynch amerikai bíró nevéből ered (Magyar Értelmező Kéziszótár, Akadémiai Kiadó). Az Idegen Kifejezések Szótára szerint a lincselés szó valamely nekivadult tömeg vagy csoport által végrehajtott kivégzés, erőszakos önbíráskodás. A magyar nyelvben meghonosodott és az olaszliszkai cselekményt helyesen leíró szót használták a perbe fogott bírák és az ügyészek is. A bíróság egyébként a felperes költségmentességét is megállapította határozatában. Az ítélet ellen a felperes fellebbezéssel élhet.

 

Lincselés szót használt az államelnök is

A köztársasági elnök keddi, sátoraljaújhelyi és sárospataki látogatása végén tett sajtónyilatkozatában egyebek mellett az olaszliszkai ügyről is szólt. Az ottani polgármesterrel történt beszélgetés után továbbította a falu elöljárójának kérését a média képviselőinek. Azt, hogy kevesebbet foglalkozzanak az egy éve történt gyilkossággal, mert azóta mindenki elfordul tőlük. Nem állnak szóba a velük. A köztársasági elnök, aki korábban alkotmánybíró volt, úgy fogalmazott: Olaszliszkán, ahol a lincselés, az a lincselés történt...

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!