Magyarország

2007.08.28. 16:35

Érkeznek a konténerek Nyírmihálydiba

<p>Nyírmihálydi - Immár egy hete hangos a média Nyírmihálydi nevétől, mi megpróbáltuk meghallgatni mindkét felet a történetben. Kaptunk hideget-meleget az ügy kapcsán, az igazat az ott élők tudhatják valójában.</p>

Gyüjtött a kisebbségi önkormányzat

Kedden a megyei területi cigány kisebbségi önkormányzat is tájékoztatót tartott a témában.

– A hét első napját Nyírmihálydiban töltöttük. Valóban vannak nagyon rossz körülmények között élő romák. Öt családnál nem találtunk illemhelyet, és úgy döntöttünk, adakozásból vásárolunk nekik mobil WC-t.  A 150 ezer forint összegyűlt, pénteken szállítjuk le a WC-ket a településre  - mondta Lakatos István elnök.

 

A polgármester a település egyes részein lévő hiányos higiéniai állapotokat teszi felelőssé a járványért, míg a romák ottjárttunkkor azt igyekezték bizonyítani, ők cseppet sem sárosak a történetben.

Tucatszám érkeznek az olvasói reagálások a szerkesztőségbe, a legtöbben szimpátiájukról biztosítják Nyisztor Ferencet, Nyírmihálydi első emberét. Sokan elmondták azt is, a romák többsége valóban elhanyagolt környezetben él, most csupán a sajtónyilvánosság miatt raktak rendet a portájukon.
Egy olvasónk azt közölte, sokáig élt Nyírmihálydiban, de ma már nem költözne vissza oda. Néhány cigány család nem képes emberhez méltóan élni. És mint ahogy sem ő, sem a magyarok többsége helyett más nem kapál vagy ás a telkén, a romák sem várhatják el ezt senkitől.

Hétfőn ülésezett a település képviselő-testülete. Illésné dr. Karsai Krisztina jegyző elmondta, döntés nem született az üggyel kapcsolatban a képviselők, a romavezetők tárgyalnak a megoldásról. Rendzavarás nem történt, az események - mind az ülés, mind az oltás - békés mederben zajlottak le.

Nyisztor Ferenc polgármester rendet akar a településen.

– Senki nem mondhatja, hogy rossz ügyért küzdök. Tisztaságot akarok. Egészséges emberek laknak itt, tegyenek a környezetükért. Továbbra is kitarok amellett, nincs segély addig, míg nincs WC. Történjen velem bármi - emellett konzekvensen kitartok. Hajdú-Bihar megye roma képviselői kétkezi munkájukat ajánlották fel, Lungo Drom-os vezetőjük aki az országos testületnek is tagja, egy évi tiszteletdíját - mintegy 400 ezer forintot - utalja át az ügyért. Már intézkedtem, hogy szállítsanak 5 köbméteres konténereket a romatelepre, hogy mindenki elhelyezhesse a lomjait. A hétfői testületi ülésen jelen volt a megyei cigány önkormányzat alelnöke Pusoma József, aki arról tájékoztatott, Fülöp István, a megyei közgyűlés elnöke 150-200 ezer forintot különít el arra, hogy segítse a probléma megoldását – mondta lapunknak Nyisztor Ferenc.

Kapcsolódó cikkek:

- Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!