Önkéntesek

2020.04.08. 10:53

Váradi önkéntesek is gyógyítanak Olaszországban

Tegnap érkezett meg Olaszországba az a romániai önkéntes csapat, amelyik az ottani orvosok munkáját fogja segíteni. Váradiak is vannak közöttük.

Fotó: Claudio Furlan - LaPresse

Pap István

Románia orvosokból és asszisztensekből álló önkéntes csoportot küldött Olaszországba, hogy segítsenek a koronavírus elleni küzdelemben. A csapatból ketten a nagyváradi sürgősségi egység (UPU) orvosai, míg egy másik orvos, illetve egy asszisztens a Bihar megyei kórház intenzív osztályán dolgozik. Dr. Hadrian Borcea, a nagyváradi UPU vezetője lapunknak elmondta, hogy két felhívás is érkezett az orvosokhoz és asszisztensekhez, az egyik az országos sürgősségi szolgálattól, a másik pedig az ország sürgősségi egységeinek (UPU) a hálózatától, melyekben önkénteseket toboroztak olaszországi misszióra. A tizenhat önkéntes felajánlását az olasz kollégák elfogadták. Mint Hadrian Borceától megtudtuk, a csapat kedden érkezett meg Olaszországba, ahol kétnapos kiképzésen vesznek részt, majd szolgálatba állnak. Azt még nem lehet tudni, hogy pontosan hol fognak dolgozni, de valószínűleg Lombardiában teljesítenek szolgálatot két hétig, visszatérésük után pedig itthon fogják kamatoztatni olaszországi tapasztalataikat, tette hozzá az orvos. Az itthon maradt mentősök munkájáról szólva Hadrian Borcea elmondta, hogy próbálnak minden pácienst ellátni, nem csak a fertőzötteket, és feladataikat igyekeznek úgy elvégezni, hogy a körülöttük zajló történéseknek ne legyen negatív kihatásuk az egészségügyi személyzetre. A szakember megítélése szerint a járvány elleni küzdelem sikeréhez alapvető fontosságú az, hogy időben kiszűrjék a fertőzötteket. Hadrian Borcea hangsúlyozta, hogy elvileg helytálló az a megállapítás, hogy a COVID-19 új koronavírus nem különösebben veszélyes az egészséges emberekre, de annál nagyobb veszélyt jelent azokra, akik más betegségekben is szenvednek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!