2020

2020.01.28. 13:29

Irreálisnak tartja a váradi költségvetést Kirei Melinda

Bírálta a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal idei költségvetés-tervezetét Kirei Melinda, a helyi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője.

Pap István

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal az idén is irreális, vágyakra alapozó költségvetés-tervezetet dolgozott ki, mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Kirei Melinda, a váradi helyi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője. Mondandója alátámasztására először a tavalyi évi számadatokat ismertette az újságírókkal. Mint mondta, 2019-ben a tervezett költségvetés 1535 millió lejjel számolt, de az év végére kiderült, hogy a város csak 1104 millió lejből gazdálkodhatott, ami az eredetileg tervezett büdzsé 72 százaléka volt.

Az idei költségvetés-tervezetet még jobban felfújta a városvezetés, állítja Kirei, hiszen 1805 milliárd lejes költségvetéssel számol, ami a tavaly megvalósított költségvetésnél, az 1104 milliárd lejnél 63 százalékkal magasabb összeg. Ez a 701 millió lejjel több pénz a büdzsé-tervezet szerint többek között a 82 millió lejes megtakarításból és a saját bevételek jelentős, 78 millió lejes többletéből tevődik össze. Ez utóbbi tétel a személyi jövedelemadó visszaosztásából származó bevételek húsz százalékos növekedéséből (negyvenmillió lej), a szolgáltatások nyomán befolyó bevételek tizenöt százalékos növekedéséből (15,8 millió lej) és további 32 millió lej pluszbevételből tevődik össze. Kirei szerint ahhoz, hogy a személyi jövedelemadóból származó bevételek ilyen mértékben növekedjenek, ahhoz arra lenne szükség, hogy az idén jelentős mértékben növekedjen Nagyváradon a munkahelyek száma, csakhogy nem tudni, hogy honnan, minek hatására teremtődne Váradon ennyi új munkahely egyetlen év alatt. Továbbá mivel nincsenek információk arról, hogy az önkormányzat a már meglévő szolgáltatások mellett újakat vezetne be az idén, ezért az említett 15,8 millió lejes növekedés csak a már meglévő szolgáltatások díjszabásainak növelése nyomán valósítható meg, és a 32 millió lejes pluszbevétel eredetéről sincs semmiféle utalás, magyarázat a költségvetés-tervezetben.

Uniós források

A tanácsos elmondta azt is, hogy a városvezetés arra számít, hogy az idén 301 millió lejjel több pénz fog befolyni a város kasszájába uniós forrásokból, mint a tavaly, csakhogy a tervezetben egy szó sincs arról, hogy konkrétan mely projektek megvalósítására kapna a város ennyi pénzt. Hozzátette, hogy tavaly hasonló volt a helyzet: akkor 239 millió lejes bevétellel kalkulált a városvezetés, és ebből mindössze 30 millió lej folyt be az év végéig. A 701 millió lejes többletbevétel másik részét a több mint 160 millió lej értékű hitelfelvétekből származik, de Kirei Melinda hiányolja a tervezetből azt az információt, hogy mire használná fel a város ezt a hitelkeretet, illetve azt, hogy ezáltal mekkora lesz a város eladósodottsága. A többletbevételhez járul hozzá továbbá a helyi költségvetésből fenntartott közintézmények 31 millió lejes megtakarítása, valamint ugyanezen intézmények bevételeinek növekedése mintegy 45 millió lejjel, de ez utóbbi előrejelzés kapcsán sem található semmilyen konkrét információ a tervezetben. A kiadási oldal sem sokkal pontosabb Kirei szerint, aki elmondta, hogy 785 millió lejt tervez elkölteni a város beruházásokra 2020-ban, vagyis 552 millió lejjel többet a tavalyi, 233 millió lejes beruházási költségvetésnél. A helyi tanácsos kifejtette, hogy sokkal realistább költségvetésre lenne szükség, illetve arra, hogy a tervezetben tételesen szerepeljen az, hogy honnan származnak és mire mennek el a pénzek.

 

Borítóképünkön: Kirei Melinda, a helyi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!