Támogatások

2020.01.30. 15:33

Csökkent a szociális segélyben részesülők száma

Megtartotta évértékelő sajtótájékoztatóját a nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Igazgatósága. Mint kiderült, 2019-ben csökkent a szociális segélyben részesülők száma.

P. Nagy Noémi

Arina Moș, a Szociális és Közösségi Ügyek Igazgatóságának (DASO) vezetője kiemelte: „nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne kínáljunk megoldást minden esetben, hiszen a legtöbbször sokak számára mi vagyunk az utolsó esély. Nekünk minden szám, minden benyújtott iratcsomó egy emberi sorsot jelent. Az igazgatóság 2019-es költségvetése 52.337.674 lej volt, ebből 72,8 százalék az állami költségvetésből, 26,5 százalék a helyi költségvetésből és 0,7 százalék a megyei tanácstól érkezett. Mint elmondta, az elmúlt évben 17.350 dossziét adtak le az igazgatósághoz, a legtöbb ebből a gyermekvédelmi szolgálathoz került (6667). Az igazgatóság az elmúlt évben 291 személynek ítélt meg szociális segélyt, 2017-ben viszont 461-nek, 2018-ban pedig 333 személynek. Tehát a segélyezettek száma csökkenőben van. Ez többek között annak tudható be, hogy kevesebben felelnek meg a törvények által meghatározott feltételeknek, de annak is, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a benyújtott kérvények átvizsgálására, és ha a munkaképes kedvezményezettek nem végzik el a kiszabott közhasznú munkát, akkor levágnak a segélyből. Egyébként a szociális segély havi 142 lej egy egyedülálló személynek, egy kétszemélyes családnak pedig 255 lej. A munkaképes egyedülálló segélyezettek ezért az összegért egy hónapban 16 óra közhasznú munkát kell végezzenek, a kétszemélyes család tagjai pedig 24 órát. Arina Moș hozzátette: a legtöbben nem ezért a kevés összegért vállalják a munkát, hanem az ezzel járó betegbiztosításért. Egyébként a DASO szociális konyhát is működtet, aki itt szeretne enni, annak viszont már 72 óra közhasznú munkát kell végeznie. 2019-ben 75 személy étkezett itt. Ezek a közhasznú munkák főként takarítást jelentenek, amit a Körös partjain, a városban folyó munkálatoknál, Nagyvárad és Szentmárton vagy Nagyürögd között, a város bejáratainál, a Voltaire negyednél végezhetnek el. Moș hozzátette, hogy van hol és mit dolgozni, csak akarat kell. Sokan végül a RER köztisztasági vállalatnál találtak munkát.

Segélyek

Csökkent a fűtési segélyért folyamodók száma is az elmúlt évben, átlagosan 612 személy kapott távhő-szolgáltatási támogatást, számuk 2018-ban 962 volt. Az igazgatóság 2019-ben 250 olyan személynek adott fizetést, akik súlyosan sérült gyermekről vagy felnőttről gondoskodtak. 1794 gyermeknevelési támogatást ítéltek meg, 1187 anyuka kapott támogatást, mert hamarabb visszatértek a munkahelyükre és 104 családtámogatási segélyt is jóváhagytak, utóbbi esetben viszont az egyik kikötés az, hogy a gyerekeknek iskolába kell járniuk. Az igazgatóság 2019-ben több szociális ellenőrzést, vizsgálatot tartott, szám szerint 4088-at, ebből a legtöbbet a társadalmi kirekesztettség megelőzése érdekében (2635), a gyermekvédelem területén (928), a fűtési segélyek kiutalásakor (473), valamint a nappali gondozóközpontban (52).

Bölcsődék

A DASO 14 bölcsődét működtet a városban, ezekben összesen 559 gyermeknek van hely. Arina Moș kiemelte: egyes szülők arra panaszkodnak, hogy nincs elég hely, viszont az intézmény folyamatosan kéri, hogy még júniusban nyújtsák be a szülők az erre vonatkozó kérvényeket, mert különben szeptemberben nem fogják tudni azt, hogy hány helyre lesz szükség. Egyébként 2019 márciusában nyílt egy új bölcsőde, a 14-es számú, a következő évben pedig a 4-es és 7-es számú bölcsődék felújítását és fejlesztését tervezik, valamint az ipari parkban is lesz bölcsőde, tehát tovább nő majd a helyek száma.

Az igazgatóság által fenntartott Gutenberg utcai hajléktalanszálló éjszakára biztosít menedéket a rászorulóknak. Összesen 71 hely van, de ezt szükség esetén meg tudják duplázni. Az elmúlt évben 205 személy húzta itt meg magát, 45 személynek segítettek megszerezni a személyi igazolványt, 13 személynek állást találtak, közülük kilencen végül saját albérletbe költöztek. Az éjjeli szállás mellett tavaly megalapították a Gutenberg közösségi központot is, ahol a hajléktalanok eltölthetik a nappalokat. Itt filmet nézhetnek, pszichológiai tanácsadáson és különböző oktatási programokon vehetnek részt.

TÉNYBOX

Programok

A DASO az elmúlt évben is számos programot és projektet bonyolított le: a külföldön dolgozó szülők gyermekeinek szerveztek tevékenységet, megrendezték a szülők iskoláját, a lakónegyedekben levő multifunkcionális központokban az idős személyeknek biztosítottak időtöltést, valamint az iskolások román és matematika órákon vehettek részt. Az utasszállítást is biztosították a rászorulóknak, valamint tavaly kezdte működését az az intervenciós csapat, amelyik családon belüli erőszak esetén avatkozik közbe. Két ilyen esetet jelentettek az igazgatóságnak az elmúlt évben. Ilyenkor az érintettek kérésének megfelelően az agresszort vagy a családot kiemelik és lakhatást biztosítanak a számukra. Az évértékelő sajtótájékoztatón jelen levő Florin Birta váradi alpolgármester megköszönte Aria Moșnak az elmúlt évben nyújtott munkát és biztosította őt a polgármesteri hivatal további támogatásról. Örömét fejezte ki, hogy sikerült csökkenteni a szociális segélyben részesülők arányát, a 0,14 százalékkal példaként állhatunk más városok előtt” – tette hozzá.

Borítóképünkön: Florin Birta és Aria Moș

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!