Tanügyi törvény

2019.12.06. 12:30

A kisebbségi államtitkár beleegyezése nélkül nem szüntethető meg osztály

Fontos, hogy a magyar szülők magyar tannyelvű osztályokba írassák a gyermekeiket, mert az anyanyelvünkön, a saját közegünkben tudjuk a leginkább és a legjobban elmélyíteni a kultúránkat, megismerni a történelmünket, megélni a hagyományainkat. Pozitív fejlemény, hogy a romániai tanügyi törvény a mi szempontunkból kedvezően változott a közelmúltban.

Ciucur Losonczi Antonius

Nemrég magyar közösségünk szempontjából kedvezően módosították a tanügyi törvény 63. cikkelyének 2. pontját, amely így kimondja, hogy nem lehet létrehozni, megszüntetni vagy átszervezni kisebbségi nyelven zajló oktatást csak a tanügyminisztérium kisebbségi államtitkárságának és a kisebbségi érdekképviseletnek a beleegyezésével, vagy a javaslatára. Ugyanakkor azt is előírja, hogy létszám alatti vagy létszám fölötti kisebbségi osztály működéséhez is szükséges a kisebbségi államtitkárságnak, valamint a kisebbségi képviseletnek a beleegyezése, ami tulajdonképpen a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezeket az osztályokat az említettek jóváhagyása nélkül nem lehet megszüntetni.

Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes ezzel kapcsolatban lapunknak azt nyilatkozta, hogy a módosításnak köszönhetően Bihar megyében volt olyan osztály, melynek a működtetése immár nem más szervektől vagy hivataloktól függött a beiskolázási tervben, hanem a kisebbségi államtitkárságtól, a változtatás előtt ugyanis az egyetem előtti oktatásért felelős államtitkár volt az, aki ezeket jóváhagyta.

Ugyanakkor megjelent az 5090. számú miniszteri rendelet, ami azt is tartalmazza, hogy a 63. cikkely 2. pontját elfogadja az az államtitkár, aki koordinálja az egyetem előtti oktatást, illetve a közoktatásért felelős kisebbségi államtitkár. Ez is megerősíti tehát azt a tényt, hogy kell a kisebbségi államtitkárnak a jóváhagyása ahhoz, hogy megszüntessenek bármilyen olyan osztályt, melynek keretei közt valamelyik kisebbségnek a nyelvén folyik az oktatás. Emellett az új osztályoknak a létrehozása is a kisebbségi államtitkárnak a határkörébe került szintén ennek a cikkelynek, illetve ezen módszertannak betudhatóan.

A beiskolázási tervről még azt érdemes tudni, hogy van néhány közelgő határidő. Az egyik ilyen, hogy december 11-ig a helyi önkormányzatok be kell küldjék az iskolahálózatokra vonatkozó javaslataikat. Erre a jóváhagyást december 16-ig kell megkapják, mely dátumot követően ki kell bocsájtsák az idevágó tanácsi határozatokat. A beiskolázási tervet a megye szintjén január 20-ig kell Bukarestbe felküldeni, ami azt jelenti, hogy december folyamán az iskolák be kell hogy vigyék a beiskolázási terveiket a tanfelügyelőségre, amiket ott összesítenek, amennyiben szükséges változtatnak ezeken, majd továbbítják a minisztériumnak.

Bihar megyében 1155 magyar diák fog a mostani tanévben nyolcadik osztályt végezni, ami 42 kilencedik osztály indítására biztosítana lehetőséget, ez azonban sajnos nem jelenti azt, hogy végül minden osztály létrejön. A tavalyi beiskolázási tervben amúgy ennél eggyel kevesebb osztály, vagyis 41 szerepelt magyar tagozaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!