Oltás

2020.01.09. 15:43

Kezdődik az ingyenes HPV-oltások beadása

 Januárban megkezdi az egészségügyi minisztérium a HPV-oltások ingyenes beadását, az első 20.000 adag vakcinát már szétosztották a közegészségügyi igazgatóságok között.

Victor Costache egészségügyi miniszter azt írja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében, hogy a méhnyakrák a megfelelő ismeretek hiányában válhat halálos kimenetelűvé, viszont oltással és szűréssel megelőzhető.

A szaktárca és a forgalmazó között négyéves időtartamra megkötött keretmegállapodás értelmében az oltásadagok száma 2.100.000-ig növelhető, az igényektől függően. Az oltási kampányt egy tájékoztató kampány fogja megelőzni, amelynek során a humán papillomavírus (HPV) veszélyeire és az oltás előnyeire hívják fel a lakosság figyelmét – közölte még decemberben az egészségügyi minisztérium.

A kampány során 2020 januárjától a háziorvosi rendelőkben ingyenesen oltják be azokat 11 és 14 év közötti lányokat, akik részére 2017-ben és 2018 folyamán kérelmezték a beoltást, akkor is, ha időközben meghaladták a 14 éves kort.

Az egészségügyi minisztérium felhívást intézett a szülőkhöz, hogy tájékozódjanak a családorvosoknál a kampányról, valamint a családorvosokhoz is, hogy helyes és érthető módon tájékoztassák a szülőket a HPV-oltásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!