Szabályok

2024.06.10. 16:43

Változik a légiósszabály a kosárlabda Nemzeti Ligában

Forrás: baschet.ro

Jósa Attila 

A Román Kosárlabda-szövetség igazgatótanácsának legutóbbi döntése értelmében a férfi kosárlabda Nemzeti Liga 2024/2025-ös szezonjától változik az a szabály, amely szerint Nemzeti ligás csapatokban legalább két, román állampolgársággal rendelkező játékosnak a teljes mérkőzésen a pályán kell lennie. Az új idényben már elég lesz csak egy romániai játékost végig a pályán tartsanak a csapatok. A szövetség ezzel engedett a klubok akaratának, mivel a korábbi rendelkezés számos negatív reakciót váltott ki a férfi kosárlabda Nemzeti Liga edzőinek körében, így most, mindössze egy szezon után eltörölték. Nem ez volt az első hasonló próbálkozása a Román Kosárlabda-szövetségnek, az évek során a romániai játékosokat különböző szabályok védték a hazai sorozatokban. Ilyen volt többek között az U23-as szabály az első félidőre, majd a szabály, amely szerint csak az első félidőben legalább két, a második félidőben pedig legalább egy román állampolgárnak kellett a pályán lennie, korhatártól függetlenül. Információink szerint a férfi kosárlabda Nemzeti Liga összes csapata a tavaly meghozott rendelet ellen volt. A meccslapra felírható légiósok száma jövőre sem változik, a klubok a 2023/2024-es idényhez hasonlóan szintén legfeljebb hat külföldi játékost szerepeltethetnek. 

Baciu távozik 

Nagy átalakítások várhatók a Nagyváradi VSK U háza táján a következő idénytől, ennek jegyében a klub hétfő délben a közösségi médiában jelentette be, hogy a 213 centis beállós, Cătălin Baciu szerződését nem hosszabbítják meg. „A Nagyváradi VSK U köszöni Cătălin Baciu közreműködését az együttműködés öt idénye alatt, egy olyan időszakban, amikor a piros-kékek Bobóval együtt küzdöttek a kitűzött célokért mind a román bajnokságban, mind az európai kupákban. Sok sikert kívánunk neki a továbbiakban!” – áll a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában