Vetítés

2024.06.17. 21:14

Petícióban fordult az önkormányzathoz Hunyadi István

Fotó: Alexandru Nițescu

Jósa Attila 

Mint arról beszámoltunk, a nagyváradi önkormányzat döntésének értelmében a labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseiből idén összesen négy találkozót lehet a Szent László téren megtekinteni. A román labdarúgó-válogatott három csoportmérkőzése mellett egyedül a döntőt tűzték műsorra a szervezők (az önkormányzat mellett az APTOR és a Digi Románia), így a váradi magyarok nem kaptak lehetőséget arra, hogy együtt szurkoljanak nagy számban Marco Rossi tanítványainak, mint ahogy történt az a 2016-os franciaországi kontinenstorna idején. 
A diszkriminatív döntés kapcsán Hunyadi István színművész, a városi tanács RMDSZ-es tagja közzétett egy bejegyzést a közösségi médiában Petíció címmel, melyet az önkormányzathoz is eljuttatott. „A Covid-időszakot leszámítva Nagyváradon mindig is biztosított volt ez a közösségi élmény, amely több ezer szurkoló számára nyújtott színvonalas szórakozást. Ugyanakkor megjegyzem, Szatmárnémeti városa, ahogy sok más nagyváros is, biztosítja lakosai számára a teljes Eb-program megtekinthetőségét. RMDSZ-es tanácsosként azért fordulok Önökhöz, hogy ezt a nehezen értelmezhető döntést hozzák helyre egy újabb helyszín biztosításával, minden magyar nemzetiségű lakos számára is jár ez az élmény. A magyar labdarúgó-válogatott mérkőzései megtekintésére lehetséges helyszíneként a színház mögötti teret vagy a nagyváradi vár egyik alkalmas terét javaslom. Türelmetlenül várom válaszukat!” Hétfőn telefonon sikerült elérnünk a tanácsost, aki elmondta, a beadványa iktatásra került, az önkormányzat válaszában azonban július 17. van elbírálási határidőként megjelölve, de reménykedik abban, hogy ennél azért hamarabb rendeződik a helyzet, hiszen a labdarúgó Európa-bajnokság július 14-én véget ér. „Több mint harmincezer magyar él Váradon, rájuk is gondolni kell és biztosítani egy helyszínt, hogy együtt megnézhessük Magyarország mérkőzéseit” – nyilatkozta a Bihari Naplónak Hunyadi István. A városháza szóvivője, Petri Csilla lapunk érdeklődésére elmondta, minden valószínűség szerint egy-két napon belül választ kap majd a tanácsos a beadványával kapcsolatban, annak pedig, hogy nem vetítenek minden mérkőzést a főtéren, logisztikai okai vannak. „Túl sok a rendezvény ebben az időszakban, ezt lehetetlen lenne összehangolni a meccsekkel” – fogalmazott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában