Arobs X-Man

2024.06.10. 16:51

Ismét a triatloné volt a főszerep Nagyváradon

A lassan tradicionálissá vált legrangosabb hazai triatlon-versenyt szombaton rendezték meg Nagyváradon és környékén.

Fotó: Alexandru Nițescu

Szakács Dávid 

A nyári sportesemények egyik kiemelt nagyváradi rendezvényét szervezték meg június 8-án, szombaton. A legrangosabb hazai triatlon-verseny, a 14. alkalommal megrendezett Arobs X-Man Romania idén az újonnan alakult magyar–román Friendship Series első állomáshelye volt. Az idei seregszemlén több mint 450 sportoló vett részt, összesen 14 országból (Románia, Magyarország, Ausztria, Ausztrália, Bulgária, Svájc, Csehország, Franciaország, Nagy-Britannia, Horvátország, Szerbia, Moldova, Hollandia, Szlovákia). A külföldi indulók száma a múlt évi 80- ról 90-re nőtt. 

A versenyzők a Full Ironman kategóriában egészen elképesztő távokat teljesítettek a 3800 méter úszásból, 180 kilométer kerékpározásból és 41,5 kilométer futásból álló versenyen. A hosszú távú viadal rajtja úszással kezdődött reggel 7 órakor, a korábbi évekhez hasonlóan a fugyivásárhelyi gyűjtőtónál. Ezt követte a kerékpározás a Fugyivásárhely –Köröskisújfalu–Köröskisjenő –Mezőbottyán–Kabaláspatak 17,4 kilométeres útvonalon, melyet tízszer kellett teljesítsenek a résztvevők. A kerékpározást követően a mezőny Fugyivásárhelyről már a futás versenyszámban rótta a kilométereket, a sportolók Váradhegyalján keresztül érkeztek meg Nagyvárad belvárosába, a célállomás a Bémer téren volt. 

A férfiaknál a Full Ironman versenyszámban az első helyet a moldáv Andrei Vrabii (Unstopabble Sport Club) szerezte meg 8 óra 41 perc és 37 másodperces idővel. A második helyen Szilágyi Péter (Tiszakécske TSE) végzett 8:58:02.44-es időeredménnyel, a harmadik helyen pedig Alexandru Bălan ért célba, 8 óra 59 perc és 36 másodperc alatt. A férfiak viadalán összesen 71 sportoló teljesítette a távot, az utolsó 16 óra 31 perc után érkezett meg a Szigligeti Színház elé. A nőknél a Full Ironman versenyt óriási fölénnyel Noelle Darabant Huşanu nyerte, aki 10 óra 58 perc és 46 másodperc alatt teljesítette a távot. Őt a nagyváradi Bakó Annamária (ACS 3 Sport) követte a sorban 12.53:12-as idővel, a harmadik helyre pedig Maria Crişan (Kona Triatlon Timi) futott be 13 óra 11 perc és 52 másodperc alatt. A versenyre benevezett 6 versenyző közül egynek kellett feladnia a versenyt. 

A Half Ironman kategória 1900 méter úszásból, 93 kilométer kerékpározásból és 21,5 kilométer futásból állt, itt a férfiak között Zsebe Olivér (Budaörsi Triatlon Klub) volt a leggyorsabb, aki 4 óra 18 perc alatt ért célba, míg a nők versenyét Antoaneta Manac nyerte, 5 óra 11 perc 11 másodperces időeredményével. A Half Ironman számban 122 férfi indult, akik közül húszan kiestek, valamint 18 nő (mindenki célba ért). A Star Stone Kupa elnevezésű olimpiai számban (1500 méter úszás, 40,8 km kerékpározás, 21,5 km futás) a hölgyeknél Maria Mirela Popescu diadalmaskodott (2:59:18), míg az uraknál Manuel Kergoat örülhetett a végén (2:23:50).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában