EB

2024.06.17. 21:10

Euro 2024: sima román győzelem Ukrajna ellen

A román labdarúgó-válogatott 24 év után nyert ismét mérkőzést Európa-bajnokságon.

Forrás: GSP

Jósa Attila

A román labdarúgó-válogatott az E csoport nyitómeccsén hétfőn délután Ukrajna ellen bemutatkozott a 2024-es Európa-bajnokságon. Nem Edward Iordănescu tanítványai számítottak a mérkőzés esélyeseinek, de az már az első percek után egyértelmű volt, hogy lehet keresnivalója a Trikolóroknak ezen az összecsapáson. Andrij Lunyin nagyszerű formában védte végig az idényt a Real Madridban, a 33. percben azonban a hálóőr könnyelműen adta el a labdát egy hazaadás után, a szaúdi ligában játszó Nicolae Stanciu pedig védhetetlenül lőtt a kapu jobb felső sarkába (1–0). Szünet előtt nem sokkal Stanciu szögletből tekert a felső lécre. A második játékrészben 4 perc alatt eldöntötte a mérkőzés sorsát a román válogatott: az 53. percben Man a földön fekve passzolt Marin elé, aki 25 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (2–0). Lunyin ebben a gólban is benne volt. Az 57. percben Man remek csellel csapta be őrzőjét egy szöglet után, középre paszszolt, ahonnan Denis Drăguş pár méterről a kapuba terelte a játékszert a stadionban helyet foglaló mintegy 35 ezer román szurkoló legnagyobb örömére (3–0). Az ukránok hiába birtokolták a labdát 70 százalékban, a hajráig teljesen veszélytelenek voltak a román kapura. Az első kapuralövésükre 77 percet kellett várni, azonban Sudakov löketét Niţă könnyedén hárította. A román csapat remekül védekezve megtartotta háromgólos előnyét, sima győzelmével pedig az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetését szolgáltatta.

Jegyzőkönyv

Románia–Ukrajna 3–0 (1–0). 
München, Allianz Aréna, 61.591 néző. 
Gólszerzők: Stanciu (29.), R. Marin (53.), Drăguş (57.). 
Románia: Niţă – Raţiu, Drăguşin, Burcă, Bancu – M. Marin (Rus, 75.) – Man (Hagi, 62.), R. Marin, Stanciu (Racoviţan, 87.), Coman (Mihăilă, 62.) – Drăguş (Puscaş, 75.). 
Szövetségi kapitány: Edward Iordănescu. 
Ukrajna: Lunyin – Konoplja (Timcsuk, 72.), Zabarnij, Matvijenko, Zincsenko – Sztepanenko (Brazsko, 62.), Saparenko (Jaremcsuk, 62.) – Cihankov (Jarmolenko, 62.), Szudakov (Malinovszkij, 83.), Mudrik – Dovbik. 
Szövetségi kapitány: Szerhij Rebrov

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában