Íjászat

2024.05.22. 18:20

Nagyszabású íjászversenyt rendeztek a vársáncban

ERDON-összeállítás 

A 23. Festum Varadinum keretein belül a Nagyváradi Nomad Archers SK és a kisjenői Phoenix Archery SC szervezett határokon átnyúló nemzetközi íjászversenyt, a nemzetközi szövetség, a HDH-IAA és a Román Történelmi Íjász-szövetség (FRAI) égisze alatt május 18-án a váradi vársáncban. A versenyen több mint száz íjász vett részt (Románia, Bulgária, Magyarország) hagyományőrző viseletben, akik természetes anyagú történelmi íjakkal, modern anyagú történelmi íjakkal vagy ablakos íjakkal versenyeztek, melyekhez favessző használata volt kötelező. 

A verseny során 24 célra kellett lőni, 8 lőlapos célra, 8 technikai célra és 8 darab 3D-s állat célra, mindegyikre három nyíllal, kivétel volt az aranykaró (egy nyíl) és a gyorslövés (maximum hat nyíl). A versenytávok 6 métertől 35 méterig váltakoztak. A felnőtt férfi ablakos íjak kategóriában a tenkei Sav Dacian Romi nyert, megelőzve a magyarországi Oláh Róbertet és a temesvári Grecu Nicolaét. A felnőtt női ablakos íjaknál a gyulai Dürgőné Kovács Piroska győzedelmeskedett, a második helyen a marosvásárhelyi Márton Katalin, a harmadikon pedig a magyarországi Kárpáti Henrietta végzett. A felnőtt női tradi kategóriában a gyulafehérvári Dragomir Raluca bizonyult a legjobbnak, a magyarországi Tokai Mónikát és a galaci Bezman Adina Biancát megelőzve. A felnőtt férfi tradicionális kategóriában a füzesgyarmati Molnár Imre célzott a legpontosabban, a gyulai Dürgő Csaba és a gyulafehérvári Florea Mihai-Septimiu állhattak még a pódiumra. A felnőtt férfi természetes anyagú íjaknál a füzesgyarmati Fegyver László győzelmével zárultak a küzdelmek, a kisjenői Kis Nagy Zoltán és a besztercei Partene Cătălin be kellett érjék az ezüst-, illetve a bronzérmekkel.. A Nomad Archers három tagja, Dajka Tamás, Ridi Ferenc és Balog János a szervezői feladatokat látták el ezen a versenyen, de már megkezdték a felkészülést a szeptemberben Kazahsztánban (Astana) megrendezendő Nomád Olimpiára (World Nomad Games). A hat romániai történelmi íjászból, aki kijutott a WNG-re, hárman is a Nomad Archers tagjai.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában