Kosárlabda

2024.05.21. 16:16

Hatalmas pofonba szaladt bele hazai pályán a Nagyváradi VSK U

Megközelíteni sem tudta szombati teljesítményét a váradi kosárcsapat, így nagy különbségű győzelme után egy lépésre került a címvédéstől az U-BT.

Forrás: facebook.com/ubtcluj

Fotó: SILVIU CRISTEA

Jósa Attila 

Bár minden jegy elkelt, nem volt telt ház a Nagyvárad Arénában a férfi kosárlabda Nemzeti Liga döntőjének negyedik mérkőzésén. Már az első percekben érezhető volt, hogy ez a meccs más lesz, mint a szombati, a kolozsváriak hatalmas elszántsággal vetették bele magukat a küzdelembe, és erre a találkozóra egy különleges taktikát is kidolgoztak. A döntő második, illetve harmadik felvonásán a váradiak uralták a palánkok előtti területeket, ezt az egyetemisták úgy próbálták kiküszöbölni, hogy szinte az összes támadásukat távoli dobással fejezték be. A VSK U játékosait érezhetően meglepte ez a harcmodor, a Vörös Oroszlánok rendre lemaradtak a dobó játékosokról, az U-BT keretében pedig számos „mesterlövész” található, így már az első negyedben 8 hárompontos landolt a hazaiak gyűrűjében (13–31). 

Hiába buzdította kedvenceit a lelkes váradi közönség, a játék képe a folytatásban sem változott. Cristian Achim bár időt kért, nem tudta megtörni a kolozsváriak lendületét, olyan szerkezeti váltást pedig nem eszközölt a váradiak mestere, amivel meg tudta volna akadályozni a vendégek hárompontosait. A félidőben az U-BT már 30 ponttal vezetett (28–58). Az első félidő alapján „benne volt a pakliban”, hogy története egyik legsúlyosabb vereségét szenvedi el a VSK U, ezt, a nagyot küzdő Freeman és Pearson vezetésével sikerült elkerülni, de 17 pontnál a második játékrészben sem tudta jobban megközelíteni ellenfelét a váradi csapat. A meccs utolsó perceiben ismét a kolozsváriak kerekedtek felül, a 80–108-as végeredmény pedig hűen tükrözi a két csapat közötti különbséget ezen a találkozón. A döntő következő mérkőzését május 23-án, csütörtökön 19 órától rendezik Kolozsváron. 

Mestermérleg 

„Tudtuk, hogy mi a célunk ezen a mérkőzésen, jól mentek a távoli dobások is, szóval minden a terv szerint alakult. Örülök ennek a győzelemnek, de a döntőnek még nincs vége. Koncentráltnak kell maradnunk a következő mérkőzésre, amelyet otthon, saját szurkolóink előtt játszunk. Bár szombaton kikaptunk, ez bizonyos szempontból jót tett a csapatnak, megszabadultunk attól a nyomástól, hogy veretlenül végezzünk” – mondta a mérkőzés végén Mihai Silvăşan. „A Kolozsvár ma sokkal jobb csapat volt. A százalékok magukért beszélnek. Az 58 százalékos hárompontos mutató egy döntő mérkőzésen, nekem kicsit irreálisnak tűnik. Amikor az ellenfél ilyen lazán szerez hárompontos kosarakat, akkor nagyon nehéz bármit is csinálni. Tudtam, hogy a Kolozsvárnak nagyszerű játékosai vannak, és amikor ilyen napot fognak ki, akkor lehetetlen őket legyőzni. Szeretném megköszönni a közönség feltétel nélküli támogatását” – nyilatkozta Cristian Achim.

Jegyzőkönyv

Nagyvárad Aréna, 5000 néző. 

Nagyváradi VSK U – Kolozsvári U-BT 80–108 (13–31, 15–27, 30–30, 22–20). 

VSK U: K. Richard 9, Tarolis 14, Gaddy 2, Freeman 17, Gotcher 7, Arledge 2, Schmidt, Pearson 16, Năstruţ 7, Nicolescu 2, Baciu 4. Vezetőedző: Cristian Achim. 

U-BT: Mejeris 8, D. Lăpuşte 3, Ed. Roschnafsky, D.J. Seeley 14, Stipanovic 3, Căţe 5, Fîntînă, Măciucă 9, Eddie 9, Jones 25, P. Richard 22, Mokoka 10. Vezetőedző: Mihai Silvăşan. Vezette: Marius Ciulin, Alexandra Stan és Şerban Raşoga. 

Szövetségi megfigyelő: Bedir Sefer.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában