Sport

2024.04.16. 18:01

Románia bejutott a Fed-kupa fináléjába

Románia bejutott a világ legjobb 12 csapatát felvonultató őszi Billie Jean King Kupa-fináléba (Fed-kupa), miután szombaton 3–2-re legyőzte Ukrajnát a floridai Fernandina Beachen.

FERNANDINA BEACH, FLORIDA - APRIL 13: Team Romania poses for a group photo with a "Qualified" banner after defeating Ukraine in the Billie Jean King Cup Qualifier match at Racquet Park Drive, Amelia Island on April 13, 2024 in Fernandina Beach, Florida. James Gilbert,Image: 864609497, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: James Gilbert / Getty images / Profimedia

Fotó: James Gilbert / Getty images / Profimedia

ERDON-összeállítás 
A román női tenisz-válogatott Ukrajnával legutóbb 2014-ben Budapesten találkozott, akkor 2–0-ra a román lányok nyertek. Tavaly novemberben Románia 4–0-ra legyőzte Szerbiát Kraljevóban a kupa rájátszásában, hogy bent maradjon a világcsoportban, míg Ukrajna 3–1-re legyőzte Litvániát Vilniusban. Horia Tecău szövetségi kapitány az időközben visszalépő Simona Helep mellett Ana Bogdant, Jaqueline Cristiant, Anca Todonit és Mara Gaét hívta be a román válogatott keretébe. Az ukrán válogatott tagjai Elina Szvitolina, Leszja Curenko, Julija Starodubceva, Ljudmila Kicsenok és Nadja Kicsenok voltak. A román csapat továbbjutását jelentő győzelmet a Mara Gae/Anca Todoni páros helyett beugró Ana Bogdan/Jaqueline Cristian kettős szerezte 2–2-es állásnál az ukrán ikrek, Ljudmila és Nadja Kicsenok elleni kétszettes (6:2, 7:6) mérkőzésen. A selejtező első napján, Leszja Curencko legyőzte Ana Bogdant (3:6, 6:2, 6:0), Elina Szvitolina pedig Jaqueline Cristiant (6:3, 7:5), így Ukrajna 2–0-ra vezetett a románokkal szemben. A második napon azonban Elina Szvitolina vereséget szenvedett Ana Bogdantól (6:4, 4:6, 6:3), Leszja Curencko pedig Jaqueline Cristiantól (2:6, 6:4, 6:4). 

Nyolcadik lett a magyar csapat 

A tartalékos magyar női tenisz-válogatott a nyolcadik helyen zárta a Billie Jean King Kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjának portugáliai tornáját. A top 200-as Bondár Anna, Gálfi Dalma, Udvardy Panna és Babos Tímea lemondta a szereplést, így Palágyi Miklós kapitány már csak Stollár Fannyra (270.), Szabanin Natáliára (601.) és Nagy Adriennre (728.) számíthatott Oeirasban, ahol 12 csapat verseng. Az egy győzelemmel és két vereséggel zárult csoportkör után már eldőlt, hogy a magyarok nem érhetnek oda a világdöntő selejtezőjébe jutást jelentő első négy hely valamelyikére, mint ahogy nem is eshetnek ki utolsóként vagy utolsó előttiként a zóna II-es csoportjába. A magyarok a 7–9. helyért 3–0-ra verték a svédeket, így a 7. helyért szombaton a törökökkel csaptak össze. A nyitányon a 23 éves Nagy a 440. helyezett Cagla Büyükakcayjal találkozott, és másfél óra alatt két szettben alulmaradt. A folytatásban Stollár következett volna Ayla Aksu (344.) ellen, ám a magyar teniszező nem állt ki a meccsre, így a törökök már 2–0-ra vezettek, és az immár végképp tét nélküli párost sem játszották le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában