Segítség

2024.03.05. 18:00

Váradi összefogás a fogyatékkal élő gyermekekért

Jósa Attila

Mens sana in corpore sano, azaz ép testben ép lélek néven indított mozgalmat a Nagyváradi Crişul Sportklub két évvel ezelőtt, amelynek keretében számos fogyatékkal élő gyermek úszhat heti rendszerességgel a klub önkéntes edzőinek irányítása mellett. A foglalkozások tapasztalatairól hétfőn sajtótájékoztatón számoltak be a Crişul mellett a projektben részt vevő egyesületek, a Bonitas és a Cristal speciális oktatási központok vezetői az úszásoktatásnak is helyt adó nagyváradi Maxim szállodában. „Ez egy különleges projekt mindazok számára, akik részt vesznek benne, túlzás nélkül mondhatom, hogy édesanyaként én is szívügyemnek tekintem. A sportminisztérium két évvel ezelőtt kiadott egy rendeletet, mely alapján klubunk előtt is megnyílt a lehetőség, hogy segítse a fogyatékkal élő, sportolni vágyó gyermekeket. A kezdeti időkben Vekerdi László volt a projekt vezetője, majd miután ő nyugdíjba vonult, a feladatait Debreceni Edina sporttanácsadó vette át. Szerencsére a Maxim szálloda vezetősége is pozitívan viszonyult a terveinkhez, így kedvezményes áron, havi 1200 lejért bérelhetjük a medencét heti rendszerességű foglalkozásaink számára” – mondta bevezetőjében Pető Dalma, a Crişul SK igazgatója. 
Az úszásoktatást a Crişul SK edzői, Vekerdi László, Cristina Madău, Illés Zsolt, Luminiţa Coraş és Marcel Haşaş vezetik önkéntes alapon. A projektet kiterjesztették Nagyszalonta városára is, ahol 21 sajátos nevelési igényű gyermek úszik a városi tanmedencében, amelyet a városháza ingyenesen biztosít. 

„A hét fénypontja”

A sajtótájékoztatón részt vett a Bonitas igazgatója, Oláh Andrea, a Cristal részéről Bianca Buboiu pszichopedagógus és Debreceni Edina, a Crişul sporttanácsosa (egyben a projekt koordinátora), valamint a klub önkéntes edzői is. „A mozgás és az úszás nagyon fontos ezeknek a gyerekeknek. Központunkban ló- és kutyaterápiák is vannak, de az úszásoktatást szeretik a legjobban a gyerekek. Csodaként élik meg az úszóedzéseket, számukra ez jelenti a hét fénypontját” – mondta Oláh Andrea. „Ez mindenekelőtt a szívügyünk, és reméljük, hogy a lehető leghosszabb ideig folytathatjuk az együttműködést a Crişul klubbal” – tette hozzá Bianca Buboiu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában