Labdarúgás

2024.03.27. 17:38

Teljes az Eb-mezőny, Ukrajnával kezd a román fociválogatott

Az Eb-pótselejtezők keddi döntőin Georgia, Ukrajna és Lengyelország kvalifikált a nyári kontinenstornára.

Jósa Attila/BN-összeállítás 

A házigazda németek mellett a selejtezőből 20 válogatott biztosította helyét korábban a nyári, 24 csapatos labdarúgó Európa-bajnokságon. A három fennmaradó helyért 12 válogatott szállt versenybe a márciusi pótselejtezőben. A pénteki elődöntők után az észteket verő lengyel, a finneket legyőző walesi, az Izrael ellen Budapesten diadalmaskodó izlandi, a bosnyákokat utolsó pillanatos fordítással búcsúztató ukrán, a kazahokat kiütő görög és a duplázó Budu Zivzivadze góljaival Luxemburgot verő georgiai válogatott maradt versenyben. 

Georgia először Eb-résztvevő 

Az első keddi Eb-szereplésről döntő mérkőzésen meglepetés született: a georgiai válogatott hazai pályán, Tbilisziben gól nélküli döntetlent játszott a görög csapattal a nyári labdarúgó Európa-bajnokság pótselejtezőjének C ági döntőjében, de hosszabbítás után tizenegyesekkel felülmúlta ellenfelét, ezzel története során először ott lehet az Eb-n. A 2004-es Eb-győztes görögök sorozatban harmadik kontinenstornájukról maradnak le. A B ágon Izland megint fájdalmas forgatókönyv végén maradt le az Eb-szereplésről. Ki ne emlékezne, hogy 2020- ban a magyar válogatott a hajrában fordított ellenük Nego Loic 88. és Szoboszlai Dominik 92. percben szerzett góljával. Ezúttal Ukrajna ellen vezettek, de Mihajlo Mudrik 84. percben szerzett találata már az ukránok 2–1-es győzelmét és kijutását jelentette. A sorozatban negyedszer Eb-szereplő ukránok úgy nyerték meg mostani két Eb-pótselejtezőjüket, hogy a bosnyákok ellen a 88., Izland ellen a 84. percben kerültek először előnybe. A háború sújtotta ország éppen a román válogatott ellen kezdi az Európa-bajnokság küzdelmeit, a két csapat június 17-én, 16 órától meccsel majd Münchenben. 

Szczesny volt a hős 

Cardiffban a Wales – Lengyelország összecsapáson sem született gól 120 percig, itt is jöhettek a tizenegyesek, de ez a párharc is nehezen dőlt el: a lengyelek hiba nélkül rúgtak, a walesi Daniel James lába viszont megremegett az utolsó körben, így Lewandowskiék ünnepelhettek Wojciech Szczesny védése után.

A csoportbeosztás

A csoport: Németország, Skócia, Magyarország, Svájc 

B csoport: Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Albánia 

C csoport: Szlovénia, Dánia, Szerbia, Anglia 

D csoport: Lengyelország, Hollandia, Ausztria, Franciaország 

E csoport: Belgium, Szlovákia, Románia, Ukrajna 

F csoport: Törökország, Georgia, Portugália, Csehország

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában