Tenisz

2024.03.11. 15:28

Miamiban tér vissza a pályára Halep

A kétszeres Grand Slam-győztes román teniszező megerősítette, hogy részt vesz a jövő héten kezdődő WTA-1000-es besorolású miami tornán.

Jósa Attila/Erdon-összeállítás 

Az egykori világelső játékjogának felfüggesztése miatt 2022 augusztusától nem lépett pályára hivatalos mérkőzésen, így elvesztette ranglistapontjait, de szabadkártyát kapott a szervezőktől a miami tornára. 

„Köszönöm a torna szervezőinek ezt a lehetőséget, alig várom, hogy ismét játszhassak. Hamarosan találkozunk!” – írta egy Instagram-bejegyzésben. 

Halep két alkalommal is eljutott az elődöntőig a Miami Openen: 2015-ben az amerikai Serena Williams, 2019-ben a cseh Karolina Pliskova győzte le a legjobb négy között. Legutóbb 2021-ben lépett pályára Miamiban, akkor a harmadik körig jutott. A világklasszis román teniszező 2022. augusztus 29-én játszotta utolsó hivatalos mérkőzését, ezt követően egy pozitív doppingteszt miatt a Nemzetközi Tenisz Integritási Ügynökség (ITIA) felfüggesztette a játékjogát. A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) kedden helyt adott Simona Halep fellebbezésének, és négy évről kilenc hónapra csökkentette az eltiltását. Ezt az időszakot a döntés szerint 2022. október 7-étől számolták, így az eltiltás 2023. július 6-án lejárt. 

Bár Halep tisztában van vele, hogy még nincs olyan fizikai állapotban, ami egy ilyen tornán az eredményes szerepléshez szükséges, saját bevallása szerint egy év és 7 hónap kihagyás után szeretné élvezni a teniszt, ezért fogadta el a szervezők meghívását. A miami tornán nem kevesebb mint 16 Grand Slam-bajnok lesz ott az indulók között. 

Három szabadkártyát már Halepet megelőzően is kiosztottak korábbi GS-tornák bajnokainak, a román származású Emma Răducanu, Venus Williams és Caroline Wozniacki kapott meghívást a szervezőktől. Angelique Kerber és Naomi Oszaka szintén nem rendelkeznek a miami tornához szükséges rangsorolással, de a védett helyezésüknek köszönhetően részt vehetnek a floridai versenyen. 

Perre megy 

Simona Halep időközben egy manhattani bíróságon beperelte azt a kanadai céget, amelyik azt a táplálékkiegészítőt gyártotta, amelyik szerinte a négyéves doppingvétség miatti eltiltásához vezetett. Halep több mint 10 millió dolláros kártérítést követel a Schinoussa Superfoods néven működő Quantum Nutritiontól, miután a 2022-es US Openen pozitív lett a Roxadustat nevű, a vérszegénységben szenvedők által gyakran használt gyógyszerre vonatkozó tesztje, írja a Reuters. A Roxadustat, amely szerepel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tiltott anyagok listáján, növelheti a hemoglobin és a vörösvérsejtek termelődését, növelve ezzel az ellenálló képességet. 

A kétszeres Grand Slam-bajnok állítja, soha nem használt tiltott szereket, és hogy a Quantum Nutrition hanyagsága és hamis állítása, miszerint a kiegészítője legális volt, hátráltatta a pályafutásában és megalázta őt a nagy nyilvánosság előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában