Foci

2024.03.25. 16:19

Hat válogatott maradt még versenyben az Eb-indulásért

Kedd este rendezik a labdarúgó Európa-bajnokság pótselejtezőinek döntőit, amelyeken elkel a kontinenstorna utolsó három kiadó helye.

Jósa Attila 
A nyári labdarúgó Európa-bajnokság pótselejtezőinek döntőit rendezik kedd este, az izlandi, az ukrán, a georgiai, a lengyel, a walesi, és a görög válogatottak részvételével. Az A ágon walesi–lengyel mérkőzést rendeznek Cardiffban. Mindkét együttes magabiztos győzelemmel kvalifikálta magát a fináléba, a hazaiak a finneket verték 4–1-re, míg a lengyelek az észteknek gurítottak egy ötöst Varsóban. A párharc győztese a holland, az osztrák és a francia csapat mellé kerül az Európa-bajnokság D csoportjába. A döntő torna E csoportjához, Belgiumhoz, Romániához és Szlovákiához csatlakozik a kedd esti ukrán–izlandi meccs győztese. A B ág döntőjét a lengyelországi Boroszlóban (Wroclaw) rendezik, az elődöntőben a kedd esti vendégcsapat, az izlandi meglepően simán, 4–1-re nyert a budapesti Szusza Ferenc Stadionban Izrael ellen. Ennek ellenére a holnapi összecsapásnak nem ők, hanem az ukrán válogatott az esélyese. Az egykori ferencvárosi tréner, Szergej Rebrov együttese csütörtök a 85. és 88. percben lőtt gólokkal fordított Bosznia-Hercegovinában, a győztes találatot a spanyol Girona fantasztikus szezont „futó” csatára, Artem Olekszandrovics Dovbik szerezte. A három pótselejtező közül a C ág fináléja, a Georgia – Görögország kezdődik a legkorábban, 19 órától. Az elődöntőben a luxemburgiakat az egykori fehérvári és újpesti csatár, Budu Zivzivadze duplájával gyűrte maga alá a grúz csapat, amely a kedd esti meccsen már számíthat legnagyobb sztárjátékosának, az elődöntőben eltiltását töltő Hvicsa Kvarachelia (SSC Napoli) játékára is. A találkozó érdekessége, hogy a pótselejtezőben egyedüli korábbi győztesként érdekelt görögök ahhoz a Georgiához látogatnak, amely a hat talpon maradt csapat közül még sosem szerepelt a semmilyen nagy nemzetközi tornán. A grúz–görög meccs győztese a török, a portugál és a cseh válogatottal mérheti majd össze a tudását Németországban. A Digi Sport mindhárom mérkőzést élőben közvetíti. 

Tovább hangolódnak 

A magyar válogatott az 1986-os világbajnokság óta először jutott ki nagy világversenyre egyenes ágon, így nem kényszerült pótselejtezőre, melyet az előző két kontinenstorna alkalmával is sikerrel vívott meg. A pénteki, törökök elleni győztes összecsapás után ma ismét pályára lép a magyar csapat, amely annyiban mindenképpen történelmi mérkőzéssel folytatja Eb-felkészülését, hogy először méri össze tudását a koszovóiakkal (M4 Sport, 20.00). Az európai szövetség (UEFA) 2016 májusában éppen a budapesti kongresszusán vette fel Koszovót a tagjai közé. Marco Rossi számára biztosan különleges mérkőzés lesz a keddi, mivel 61. összecsapásával utoléri az örökrangsor harmadik helyén Mészöly Kálmánt, így már csak a legendás Aranycsapat mestere, Sebes Gusztáv, valamint a csúcstartó Baróti Lajos lesz előtte a szövetségi kapitányok rangsorában. A román válogatott Spanyolországban, az Atletico Madrid stadionjában, a Wanda Metropolitanóban játszik Kolumbia ellen, a mérkőzésre 25 ezer román szurkolót várnak a szervezők (Antena 1, 21.30).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában