Sport

2024.02.22. 16:38

Nagyvárad idén is a minifoci fellegvára lesz

Ebben az évben a Socca Nemzeti Bajnokság, valamint a Minifutball Szuperliga regionális elődöntőjét rendezheti Várad.

Forrás: Facebook

Fotó: Sorin Judet

Jósa Attila

A Bajnokok Ligája tavalyi döntő tornájának megrendezése után Nagyvárad idén is fontos minifoci megmérettetéseknek adhat otthont. A sportág soha nem látott népszerűségnek örvend Bihar megyében, az érdeklődés mértékét a klubcsapatok nemzetközi sikerei után pedig csak tovább növelte a román válogatott világbajnoki címe. A Bihar Megyei Minifutball-szövetség elnöke, Szpirosz Baltszaviasz részt vett az országos szövetség Ioan Onicaș elnök által vezetett éves közgyűlésén Kolozsváron, ahonnan azzal a döntéssel tért haza, hogy 2024-ben két fontos versenyt is rendeznek megyeszékhelyünkön.
Ezúttal a Socca Nemzeti Bajnokság, a minifoci kisebb szabálymódosításokkal tarkított változatának első országos bajnokságát, valamint a Minifutball Szuperliga regionális elődöntőjét rendezheti Nagyvárad.

Mi is az a socca?

A socca a nagypályás labdarúgás és a futsal ötvözete. A kezdeményezés igencsak újkeletű, a Nemzetközi Socca Szövetség 2017-ben alakult meg. A kétszer húszperces játékidőben egy csapatban 5 mezőnyjátékos és 1 kapus lép pályára, amely 25 méter széles és 45 méter hosszú. A kapuk szélessége 4, magassága 2 méter, ami a kispályához képest nagy paramétereknek számítanak – így nem ritkák a gólgazdag mérkőzések. A socca egyik sajátossága, hogy büntetőknél (vagy döntetlen esetén szétlövésnél) nem rögzített helyzetből, hanem rávezetéssel próbálkozhatnak a futballisták, a végrehajtásra tíz másodpercük van. Szintén fontos különbség, hogy míg a kiállítás ugyanúgy működik, mint a nagypályás futballnál, a sárga lapos figyelmeztetés mellé kétperces kiállítás is jár.
Az első alkalommal megrendezésre kerülő Socca Bajnokság május 17-19. között kerül majd lebonyolításra. „Több mint 60 együttest várunk, beleértve a vállalatok és közintézmények csapatait is. Legkevesebb 15 nagyváradi csapat lesz az indulók között, ez számukra is remek alkalom lesz arra, hogy bekerüljenek az országos körforgásba. Az első négy helyezett kvalifikálja magát a Bajnokok Ligájába, amelyet idén a görögországi Kréta szigetén rendeznek meg” – mondta Szpirosz Baltszaviasz a közgyűlésről hazatérve.

„Nagypályás” kispályások

A másik fontos megmérettetés, amelyet idén Nagyváradon rendeznek meg, a minifutball Szuperliga regionális szakasza, amelynek tétje a Galacon megrendezésre kerülő országos bajnokság döntő tornájára való kvalifikáció lesz. Az eseményt június 28-30. között bonyolítják le Nagyváradon, az ország nyugati feléből 32 csapat vehet részt a tornán. A másik regionális szakaszt Jászvásáron rendezik. „A Szuperliga regionális szakaszán a nagyváradi bajnokság első két helyezett csapata indulhat, nekik nagy előnyt jelent majd, hogy hazai szurkolóik előtt játszhatnak” – tette hozzá Baltszaviasz. 
A májusi Socca Nemzeti Bajnokság és a júniusi Regionális Szuperliga mérkőzéseit is az Ifjúsági Stadion szintetikus pályáin rendezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában