Sakk

2024.02.26. 17:28

Ismét kiemelkedő díjazású sakkversenyt rendeztek Félixfürdőn

Dr. Fleisz János 

A Nagyvárad melletti félixfürdői International szállóban 2024. február 14. és 18. között második alkalommal került sor Románia egyik legnagyobb díjazású nyílt sakkversenyére, Felix-Sasomi Open elnevezéssel, amelyen 14 ország 227 versenyzője vett részt, köztük 6 nemzetközi mester és 19 FIDE-mester. A kilencfordulós vetélkedő érdekessége, hogy csak a 2200 ÉLŐ pontszám alatt rendelkezők, vagyis nemzetközi szinten amatőr sakkozók nevezését fogadták el, viszont a díjalap mesés volt, összesen mintegy 14.000 eurónak megfelelő lej, amely ezen a szinten európai összehasonlításban is páratlan. A verseny egyedüli, nagyvonalú támogatója a Samu Sorin Mihai mesterjelölt sakkozó által vezetett nagyváradi SASOMI faipari vállalat volt. A verseny szervezését ebben az évben a szatmárnémeti A. K. Riders Sport Klub vállalta, a verseny főbírója az ugyancsak szatmárnémeti Muntean Ciprian nemzetközi sakkbíró volt. 
Kiegyensúlyozott küzdelem után végül a győzelmet Sharma Isha indiai női nemzetközi mester szerezte meg 8 ponttal. Őt követték Varga Csaba Zoltán magyarországi FIDE-mester, Negrean Andrei (Bukarest), Crăciun Sasha Matei (Otopeni) és Zubcu Vlad George (Jászvásár) egyenként 7,5 ponttal. A győztes 12.000 lejt vitt haza, a második helyezett 8000, harmadik helyezett pedig 6000 lejjel gazdagodott. Az ÉLŐ kategóriájában első helyet szerezve 2500 lej díjazásban részesült sakkozók a következők: 2100 és 2200 között: Dodoi Matei Teodor (Romaneşti), 1600–1800 között: Sokjor Nazar (Ukrajna), 1300–1600 között: Dunca Patrick David (Kolozsvár), 1000–1300 között: Sulschi Gheorghe (Szucsáva). Itt a harmadik helyet a nagyváradi Kiss Róth Ábel szerezte meg. 
Az ifjúságiak versenyét a jászvásári Costache Andrei nyerte, a legjobb Bihar megyei sakkozónak pedig a váradi Paul Marius bizonyult. Díjazták a legfiatalabbakat is, a 12 éves kategóriában Dunca Patrick David (Kolozsvár) győzött, a 8 éves gyerekek mezőnyében pedig a fővárosi Mihai Adam-Alexandru szerezte a legtöbb pontot. Az 50 év feletti veteránok között Ungureanu Sandu (Arad), míg a 65 felettieknél a magyarországi Pásztor Ferenc FIDE-mester végzett az első helyen. Ezek mellett még több, egyenként 2000 lejjel járó különdíj is gazdára talált. Az összesen 23 magyarországi versenyző közül Börzsei András a 8., Virág Bálint a 14. Haselbach Dávid a 16., Herpai József Mátyás pedig a 20. helyen végzett. A kitűnő helyszínen, jó körülmények között megrendezett nyílt versenyt jövőre még magasabb díjakkal tervezik megszervezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában