Kijutottak

2024.02.18. 17:53

Dél-Afrika visszalépett, kijutott az olimpiára a román pólóválogatott

A horvát sikerrel zárult dohai torna szombati zárónapján kiderült, hogy az afrikai kontinens bajnoka nem vállalja a szereplést a párizsi olimpián.

Forrás: FRP

Jósa Attila / BN-összeállítás

A román férfi vízilabda-válogatott 12 év szünet után ismét ott lesz az olimpián. Bár pénteki lapszámunkban még arról írtunk, hogy Bogdan Rath legénysége a Montenegró elleni vereség miatt lemaradt az ötkarikás játékokról, időközben Dél-Afrika válogatottja visszalépett az párizsi indulástól, így a dohai világbajnokságon legmagasabban rangsorolt, kvóta nélküli csapat örökölte meg az afrikaiak megüresedett helyét, mely ez esetben a 10. helyezett román válogatott volt.

Telefonon sikerült elérnünk Belényesi Dávidot, a válogatott nagyváradi születésű játékosát, aki elmondta, hogy a döntő előtt értesültek a dél-afrikaiak visszalépéséről. „Egy álmom vált valóra ezzel. Az olimpiáig még van fél év, biztossá kell tegyem a helyem a keretben. Az olimpiára csak 13 játékos utazhat, remélem elkerülnek a sérülések tavasszal” – nyilatkozta a Bihari Naplónak a VSK jobbkezes klasszisa.

Románia 11. alkalommal vesz részt az olimpiai vízilabdatornán. Legutóbb 2012-ben, Londonban voltak ott a Trikolórok, a legjobb szereplést pedig 1976-os montreali játékokon kivívott 4. hely jelenti.

Hetedik helyen a magyar férfiak

A magyar vízilabda-válogatott címvédőként a hetedik helyen végzett a dohai világbajnokságon, amelynek szombati helyosztóján ötméteresek után 18–16-ra nyert a montenegrói csapat ellen. A rendes játékidőben a magyarok 52 másodperccel a vége előtt Vámos bombájával egyenlítettek, Radovic azonban elhajlásból szép kapufás gólt lőtt. A magyaroknak 23 másodpercük maradt az egyenlítésre, Kovács kiállítást harcolt ki, Vigvári pedig ötméteres párbajra mentette a meccset. A büntetőkhöz érkezett Vogel, akivel szemben kétszer is hibáztak a montenegróiak, a magyarok közül viszont senki sem rontott.

Vereség a döntőben

A magyar női vízilabda-válogatott ezüstérmesként zárta a dohai világbajnokságot, amelynek pénteki döntőjében 8-7-re kikapott az olimpiai bajnok amerikai csapattól. Mihók Attila és Cseh Sándor együttese – amely a katari viadalon megszerezte az olimpiai kvótát – ugyan parádésan védekezett, de támadásban, főként emberelőnyben nem volt kellőképpen hatékonyan.

Az utolsó negyedre 5–5-ös állásnál fordulhattak rá a csapatok, Fattal, Steffens és Neushul góljaival az amerikaiak pillanatok alatt hárommal elléptek (5–8). A magyarok dupla fórból zárkóztak fel Keszthelyi révén. Mihók Attila 64 másodperccel a vége előtt időt kért. Garda mindössze 7 másodperc után betalált (7–8), és még egy utolsó magyar támadásra is maradt idő, de Garda bejátszása után Parkes a víz alá vitte a labdát, így ért véget a finálé. A magyar női csapat 2001 és 2022 után története során harmadszor lett világbajnoki ezüstérmes.

Horvát arany

A horvát válogatott nyerte meg a dohai férfi vízilabda-világbajnokságot, melynek szombati döntőjében 11–11 rendes játékidős eredmény után ötméteresekkel 4–2-re múlta felül az olasz csapatot. A horvátok az elődöntőben a franciákat is büntetőkkel győzték le. A bronzmeccsen: Spanyolország – Franciaország 14–10.

A vízilabdatorna zárásaként, a medenceparton tartották meg a párizsi olimpia sorsolását, amelyet a háromszoros olimpiai bajnok magyar klasszis, Molnár Tamás celebrált a világszövetség vízilabda-bizottságának elnökeként. A román csapat egy csoportba került a dohai világbajnokságon döntőt játszó horvát és olasz válogatottal, a magyarok pedig Párizsban vághatnak vissza a franciáknak a Dohában elszenvedett „sérelmek” miatt.

 

A párizsi olimpia csoportjai

Férfiak

A-csoport: Görögország, Horvátország, Olaszország, Egyesült Államok, Románia, Montenegró.

B-csoport: Magyarország, Spanyolország, Szerbia, Ausztrália, Japán, Franciaország.

Nők

A-csoport: Hollandia, Magyarország, Ausztrália, Kína, Kanada.

B-csoport: Spanyolország, Egyesült Államok, Olaszország, Görögország, Franciaország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában