Póló

2024.01.15. 09:15

Vízilabda Eb: kijutott a világbajnokságra a román válogatott

Teljesítette a torna előtt kitűzött célját a román férfi vízilabda-válogatott, miután bejutott a horvátországi Európa-bajnokság negyeddöntőjébe. A megfiatalított magyar válogatott tegnap este a döntőért játszhatott a házigazda horvátokkal.

Forrás: FR Polo

Fotó: Istvan Derencsenyi/LEN

Jósa Attila

A román csapat csütörtök este 18–11-re (5–1, 5–3, 3–2, 5–5) legyőzte Georgiát, a győzelemmel a Bogdan Rath legénysége egyben bebiztosította kvalifikációját a 2024-es póló-világbajnokságra is, melyet februárban rendeznek Dohában. A román csapat legeredményesebb gólszerzői Vlad Georgescu (5), Silvian Colodrovschi (4) és Andrei Neamţu (3) voltak. A Nagyváradi VSK-t képviselő Vancsik Levente és Belényesi Dávid 2-2 góllal vették ki a részüket a sikerből. A sorozatban négy győzelmet arató román válogatott élt a kétdivíziós formátumban lebonyolított kontinenstorna által nyújtott eséllyel, és javítani tudott legutóbbi szerepléséhez képest, hiszen a 2022-es férfi vízilabda Európa-bajnokságon Románia a 10. helyezést érte el.

A péntek esti zágrábi negyeddöntőben az esélytelenek nyugalmával ugorhattak medencébe a világklasszis spanyol csapat ellen Vancsikék. A spanyolok már az első két negyed után 10–4-re vezettek, fordulás után pedig még nagyobbra „nyílt az olló” a két csapat között. A 24–7 (6–2, 4–2, 7–1, 7–2) arányú vereség nem arany betűkkel kerül a romániai vízilabda történetének lapjaira, öröm az ürömben, hogy a csapat legeredményesebb játékosa a két gólt szerző Belényesi Dávid volt. Vancsik is feliratkozott a gólszerzők közé, ahogy Andrei Țepeluș, Vlad Georgescu, Silvian Colodrovschi és Andrei Neamțu is.

„Kicsit feldúlt vagyok, túl sok hibát követtünk el. Tudtuk, hogy nem tudjuk legyőzni Spanyolországot, de ennél azért játszhattunk volna jobban is. Remélem, ki tudjuk javítani ezeket a hibákat a világbajnokság kezdete előtt” – nyilatkozta a mérkőzés után Bogdan Rath, Románia szövetségi kapitánya.

A román válogatott vasárnap este, lapzártánk után Montenegró ellen az 5-8. helyért folytatta a küzdelmeket.

 

Elődöntőben a fiatalok

A magyar férfi vízilabda-válogatott 10–10-es döntetlen után ötméteresekkel 15–14-re (3–3, 2–2, 4–3, 1–2, 5–4) legyőzte pénteken a szerb csapatot a horvátországi Európa-bajnokság zágrábi negyeddöntőjében, így a legjobb négy közé jutott. A világbajnok, ezzel olimpiai kvótás magyar együttes javarészt fiatal tehetségekkel szerepel a kontinensviadalon, így már az kisebb meglepetés volt, hogy csoportelsőként rögtön a nyolc közé jutott. A büntetőpárbajban az egész meccsen minden lövését elrontó Radulovic kiejtette a labdát a kezéből, végül ez a hiba döntött a magyarok javára. A tegnap este, lapzártánk után lejátszott elődöntőben a hazaiak válogatottja volt a magyar csapat ellenfele. A másik ágon olasz-spanyol rangadót rendeztek.

 

Csalódást keltő szereplés

A magyar női vízilabda-válogatott az ötödik helyen végzett az Eindhovenben zajló Európa-bajnokságon, miután a szombati helyosztón 14–3-ra nyert a francia csapat ellen. A tornát a házigazda holland válogatott nyerte, a fináléban hatalmas csatában 8–7-re legyőzve Spanyolországot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában