Sport

2024.01.24. 15:30

Újabb érmeket szállítottak a nagyszalontai ökölvívók

Egymást érik a rangos nemzetközi ökölvívó tornák, a Basti Box sportolói Debrecenben, Zomborban és Lengyelországban is a kötelek közé léptek.

Fotó: Basti Box

Jósa Attila

Tizenegy nemzet 128 bokszolója csapott össze a Bocskai-emléktornán, a nívós debreceni verseny idén a megszokottnál egy hónappal korábban kezdődött, mivel február végén rendezik az európai olimpiai kvalifikációs tornát. Emiatt kevesebb versenyző érkezett Debrecenbe, de így is erős volt a mezőny. Az ukrán csapatban ott volt a világbajnok és egyben Bocskai-címvédő Jurij Zaharjejev és az olimpiai ezüstérmes, valamint világ- és Európa-bajnok Olekszandr Hizsnyak is. Mellettük a kazahok is korosztályos Ázsia-bajnokokkal és ifjúsági világbajnokkal a soraikban érkeztek.
Romániát a fiúknál a Nagyszalontai Basti Box Szalonta két ökölvívója, Marian Onuță (67 kg) és Csiszer Márk (+92 kg) képviselte, utóbbi a Nagyváradi Crișultól igazolt át a télen. Csiszer az elődöntőig jutott, ahol az első menetben KO-val legyőzte a tavaly is döntőig menetelő ukrán Dmitro Lovcsinszki. Márk a dobogó harmadik fokára állhatott fel, Lovcsinszki pedig megnyerte a döntőt honfitársa, Olekszandr Hricsiv ellen. Marian Onuță az első fordulóban pontozásos vereséget szenvedett a magyar Buza Rafael ellen, aki végül az elődöntőben látványos meccsen maradt alul a 2021-es világbajnokság győztese, Zaharjejevvel szemben.
A vajdasági Zomborban megrendezett 13. Nemzetek Kupáján Oroszország, Bosznia-Hercegovina, Azerbajdzsán, Üzbegisztán, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Kazahsztán, Szerbia és Románia ökölvívói vettek részt. A versenyen 102 sportoló indult (50 felnőtt, 29 ifjúsági, 16 junior és 7 kadét), a mezőny tagjai közül többen országos, európai és világbajnoki címekkel is büszkélkedhetnek. A zombori tornán három Bihari megyei női ökölvívó is szorítóba lépett, de az eredmények ezúttal elmaradtak az elvártaktól. Az 50 kg-os junior kategóriában Clarisa Scurt (Nagyváradi Crișul SK) az első fordulóban kikapott az orosz Kamila Slanovától, miután az ellenfél döntő fölénye miatt leléptette a bíró. Szintén a bíró RSC döntése (Referee Stopped the Contest, azaz a bíró leállította a mérkőzést) vetett véget az 57 kg-os ifjúsági kategóriában Daiana Andor (Nagyszalontai Basti Box), szereplésének, ellenfele az orosz Sofia Kulaeva volt. A felnőttek 52 kg-os versenyére 5 sportoló nevezett, a nagyszalontai Roxana Hamza közvetlenül az elődöntőbe jutott, ahol pontozással kikapott a szerb Dragana Jovanovic-tól. Bár vesztettek, Daiana Andor és Roxana Hamza is bronzéremmel tértek haza.
A Basti Box bokszolói egy másik küldöttséggel a Lengyelország délkeleti részén fekvő Kárpátaljai vajdaságba utaztak, ahol a 9. Kárpát Kupa küzdelmein vettek részt Boguchwala városában. A Florin Delamarian edző által kísért sportolók közül hárman megnyerték a mérkőzéseiket, és kategóriájukban az 1. helyen végeztek: László Róbert (80 kg, ifjúsági), Paul Marta (71 kg, ifjúsági) és Darius Stegari (63 kg). Daniela Gabor (52 kg, ifjúsági) és Mădălin Agache (+ 92 kg, ifjúsági) a döntőben kikapott és a 2. helyen végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában