Vízilabda

2024.01.17. 15:12

Spanyolország aranyérmes a vízilabda Eb-n

A magyar férfi vízilabda-válogatott 12–7-re kikapott kedden az olasz csapattól a zágrábi bronzmérkőzésen. A román válogatott a nyolcadik helyen zárta az Európa-bajnokságot.

Forrás: facebook.com/WaterpoloWorld

BN-összeállítás

A világbajnok, ezzel olimpiai kvótás magyar együttes javarészt fiatal tehetségekkel szerepelt a kontinensviadalon, így már az meglepetés volt, hogy csoportelsőként rögtön a nyolc közé jutott, ahol aztán az olimpiai bajnok szerbeket búcsúztatta ötméteresekkel. Az elődöntőben a 2022-es, spliti finálé „visszavágóján” a házigazda horvátok és a helyosztón a csoportkörben 10–5-re legyőzött olaszok ellen már nem sikerült újabb bravúrt elérni.
Az olaszok érezhetően komolyabban vették ezt az összecsapást, mint a múlt hétfői csoportmérkőzést, ugyanis a ráúszás után elhozták a labdát és az első támadásukból felavatták Gyapjas kapuját, ráadásul rögtön ezt követően első emberelőnyüket is kihasználták, azaz hamar két góllal vezettek. A második negyed épp úgy kezdődött, ahogy az első: Echenique a jobb oldalról pattintott a rövid sarokba, majd azonnal következett a rivális újabb gólja, így alig kilenc perc után 6-1-et mutatott az eredményjelző. Ekkor ismét Vigvári Vince villant, majd Gyapjast váltó Bányainak is volt egy bravúros védése emberhátrányban, aztán Tátrai „pókhálózta ki” a bal felső sarkot távolról.
Térfélcserét követően ezúttal sikerült kivédeni az első olasz támadást, de a játékrész első gólja így is az olaszoké lett Cannella pattintott bombájával, amely a keresztlécről vágódott a magyar kapuba. Burián ugyan feliratkozott a góllövők közé, azonban ezt leszámítva elsősorban Bányai védéseinek köszönhetően nem nőtt tovább a különbség. A negyedik, utolsó felvonás is két olasz góllal indult. A meccs utolsó két gólját Tátrai és Nagy Ádám lőtte, így végül 12–7-re maradt alul a tapasztalatlan és tartalékos magyar válogatott. A 3. helyért: Olaszország–Magyarország 12–7 (4–1, 4–2, 2–1, 2–3).

Nem volt esély a szerbek ellen

A román válogatott a 8. helyen végzett a horvátországi férfi vízilabda Európa-bajnokságon. A 7. helyért rendezett keddi mérkőzésen Szerbia 18–7 (5–1, 3–2, 4–1, 4–1, 6–3) arányban legyőzte Bogdan Rath tanítványait. A román csapat góljait Ionuț Vrânceanu (2), Matei Luțescu, Andrei Țepeluș, Andrei Neamțu, Silvian Colodrovschi és a Nagyváradi VSK játékosa, Levente Vancsik szerezte. A tavalyi, 2022-es Európa-bajnokságon Románia a 10. helyen végzett. Románia legjobb Európa-bajnoki helyezése a 4. hely volt 1993-ban és 2006-ban.
A Horvátországból való visszatérés után a román csapat edzőtáborba vonul, hogy felkészüljön a következő nagy versenyre. Ez a világbajnokság lesz, amelyet február 5-17. között rendeznek meg Dohában. A világbajnokságon Románia a D csoportba került Kazahsztán, Olaszország és Magyarország mellé.
A férfi vízilabda Európa-bajnokság zágrábi döntőjében a világbajnoki bronzérmes spanyol válogatott hatalmas hajrával 11–10-re (3–5, 3–2, 2–3, 3–0) legyőzte a címvédő és házigazda horvát csapatot. Döntő: Horvátország–Spanyolország 10–11 (5–3, 2–3, 3–2, 0–3).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában