Vízilabda

2024.01.29. 16:05

Második helyen zárt az Egyetem SK

Múlt hétvégén a váradi klub volt a házigazdája a Nordic League nemzetközi sorozat egyik selejtezőtornájának.

Forrás: Crișul SK

Jósa Attila

A Nordic League versenysorozatot 2019-ben hívták életre, eredetileg skandináv csapatok számára. A sorozat gyorsan túlnőtte földrajzi korlátait, idén, a 6. kiírás alkalmából már szlovák, cseh, ír, angol, német és holland csapatok is felsorakoztak a rajtnál, ahogy 2 spanyol egyesület is, a Tenerife és a Mediterrani is. A romániai Szuperligás csapatokat is megkeresték a szervezők, de információink alapján korábban a Bukaresti Sportul Studențesc és a Bukaresti Rapid sem vállalta az indulással járó költségeket. A Nagyváradi Egyetem SK ellenben élt a kínálkozó lehetőséggel, a váradi klub volt a házigazdája a Nordic League nemzetközi sorozat egyik selejtezőtornájának.

Hosszú idő után rendeztek nemzetközi kupamérkőzéseket a Crișul Uszodában, ami örömteli fejlemény, még akkor is, ha a jelenlegi csapatot, a crișulos fiatalokra épülő Egyetem SK-t nem lehet és nem is érdemes összehasonlítani az egykori nagyságokkal, akik ugyanebben a létesítményben szerepeltek a nemzetközi porondon, ahogy a Nordic League színvonalát sem lehet az egykori Kupagyőztesek Európai Kupájához mérni, ahol a Crișul 1982-ben ezüstérmet szerzett. A váradiak hegyi edzőtáborozással készültek a tornára, ahol nagyrészt az európai második vonalhoz tartozó csapatokkal mérhették össze tudásukat, akik bár ügyesen bántak a labdával, de az erőnléti felkészülés terén jelentős lemaradásban vannak az igazán minőségi csapatok mögött.

Bravúros fordítás

Az első fordulóban a Kassai Modri Draci ellen nem kezdett jól az Egyetem SK, a felvidéki csapat 5–1-re, majd 6–2 is vezetett, ezt a hátrányt leküzdötte a fiatal váradi csapat, de a hajrában újra a szlovákok álltak jobban (7–9). Cosmin Goina legénysége ismét fel tudott állni a padlóról, előbb egyenlített, majd 24 másodperccel a vége előtt a győztes gólt is megszerezte Alexandrescu révén (10–9).

A Kometa Brno ellen már jóval összeszedetebb arcát mutatta az ESK, a piros-kékek végig vezettek a találkozón. A 13–12-es végeredmény nem tükrözi a két csapat közötti különbséget, az utolsó percekben 13–9-es vezetés után a piros-kékek már nem küzdöttek teljes erőbedobással.

A zárófordulóban az ukrán Dinamo Lviv ellen fordult a kocka, ezúttal a váradiak rohantak végig az eredmény után. A Dinamo végig 3-4 góllal vezetve 12–9-re megnyerte a meccset és ezzel a torna első helyén végzett. A váradiak a második pozícióból várhatják a folytatást, mint kiderült, márcus 14-17. között az ESK egy újabb fordulót rendezhet hazai medencében, ahol ha az első háromban végez, akkor Nordic League legjobb alakulatainak társaságában részt vehet a stockholmi Final Six tornán.

„Ez a torna különösen hasznos volt fiatal és tapasztalatlan csapatunk számára. A résztvevő csapatok nagyra értékelték a torna jó szervezését, remélem, ez márciusban is így lesz. Szeretnénk a lehető legtovább eljutni ebben a nemzetközi sorozatban” – nyilatkozta az ESK vezetőedzője, Cosmin Goina.

Az Egyetem SK kerete

Forrai Károly, Daniel Turculeț, Flavius Popa – kapusok; Mérai László, Tokai Márk, Cristian Tohotan, Rikk Dávid, Christian Schill, David Moca, Gabriel Cenușe, Cosmin Popa, Ovidiu Țifrea, Adrian Pășcăluță, Antonio Alexandrescu, Tudor Barbur, Tommaso Insinna, Matei Vușcan, Alexei Nironca és Csató Balázs. Vezetőedző: Cosmin Goina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában