Kosárlabda

2024.01.09. 14:54

Komoly erőpróba vár a Nagyváradi VSK U-ra Olaszországban

A Nagyváradi VSK U kosárlabdacsapata január 10-én este 21.30-től lép pályára az olasz Pallacanestro Varese otthonában a FIBA Európa-kupa N csoportjának harmadik fordulójában. A mérkőzést a FIBA The Basketball Channel YouTube csatornája élőben közvetíti.

Forrás: Pallacanestro Varese

Szakács Dávid

A Vörös Oroszlánok két fordulót követően csoportjuk második helyén állnak a FIBA Európa-kupában, miután a holland ZZ Leiden-t 82–77-re legyőzték, ám a Bundesliga éllovas, Niners Chemnitz-el szemben kikaptak 95–79-re. Szerencsére a taljánok rosszabbul állnak, mint a váradiak, ugyanis a Leiden-től 82–79-re, míg a Chemnitz-től 109–85-re kaptak ki. A Várad egy győzelem esetén óriási lépést tenne az negyeddöntőbe jutáshoz, ahol utoljára 2021-22-es idényben szerepeltek.

Az olaszok nem tétlenkedtek a téli átigazolási időszakban, a csapathoz igazolt az olasz Nico Mannion, aki a szezon első részét a Baskoniánál töltötte a spanyol elsőosztályban. Mannion a 2019-20-as idényben az amerikai Arizona Wildcatsben játszott, majd bekerült az NBA-draftra, ahol a Golden State Warriors a 48. helyen választotta ki. A Varese ezen kívül a napokban megvált az amerikai Willie Cauley-Steintől, aki korábban hét idényen át az NBA szerepelt.

Varese városa Európában szinte a kosárlabda tette híressé. Itt tevékenykedett Olaszország első meghatározó kosárlabdacsapata, amelynek élén Dino Meneghin állt, aki vitathatatlanul a leghíresebb játékos volt az akkori Olaszországban és Európában. A klub a 60-as, illetve a 70-es években élte aranykorát, ugyanis a tíz olasz bajnokicímükből kilencet ebben a korszakban szereztek (az utolsót 1999-ben). A taljánok emellett négy olasz kupával, egy szuperkupával és öt Euroliga sikerrel büszkélkedhetnek.

Az észak-olaszországi alakulatban olyan híres kosarasok szerepeltek, mint Gianmarco Pozzecco, Luis Scola, Toney Douglas, Andrea Meneghin, Arijan Komazec, Aleksandar Capin, Nikola Loncar vagy DJ Mbenga. A jelenlegi keretben Scola a legnagyobb név, az argentin játékos korábban olimpiai bajnok és kétszeres FIBA-világbajnoki döntős is volt. Rajta kívül a lombardiai gárdában hét külföldi játékos szerepel, köztük Olivier Hanlan, aki már találkozott a VSK U együttesével a 2016-17-es kosárlabda Bajnokok Ligájában.

A mostani idényben a Pallacanestro a 11. pozíciót foglalja el az olasz elsőosztály alapszakaszában hat győzelmüknek, illetve kilenc vereségüknek köszönhetően. Az olaszok az Európa-kupában átlagosan 93,4 pontot dobtak meccsenként, ami a résztvevő csapatok között a legmagasabbnak számít az idei kiírásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában