Sportesemények

2024.01.03. 08:34

Eseménydús lesz a 2024-es év

A párizsi olimpia lesz a legnagyobb sportesemény a 2024-es esztendőben, amelyben nyáron labdarúgó Európa-bajnokságra is sor kerül – magyar és román részvétellel.

Forrás: paris2024.com

BN-összeállítás 

A francia fővárosban július 26. és augusztus 11. között rendezik meg a XXXIII. nyári olimpiai játékokat, majd augusztus 28. és szeptember 8. között a XVII. paralimpiát. Az ötkarikás játékokig ennek megfelelően rendkívül zsúfolt az idei versenynaptár, hiszen mindegyik sportágban több kvalifikációs eseményre kerül sor. A magyar sportolók eddig 65 kvótát szereztek Párizsra, a Magyar Olimpiai Bizottság 160–180 fős indulói létszámmal kalkulál. A csapatsportágak közül még a női vízilabda-, a női és férfi kézilabda-, valamint a női kosárlabda-válogatott is kiharcolhatja a részvételt, továbbá mindkét nemnél a 3x3- as kosárlabdacsapat is. Utóbbi sportágban májusban Debrecen ad otthont az egyik kvalifikációs tornának, női hagyományos kosárlabdában pedig Sopronban válthatja meg párizsi repülőjegyét a magyar együttes februárban, míg a magyar női kézilabda-válogatott áprilisban Debrecenben szerezheti meg az ötkarikás kvótát. 

Vízilabdában külön, de egy időben rendezik a női és a férfi Európa-bajnokságot január elején Hollandiában és Horvátországban, és szokás szerint ugyanebben a hónapban lesz a férfi kézilabda-Eb is Németországban. Februárban kerül sor a vizes világbajnokságra Dohában, egy hónappal az olimpia előtt pedig Belgrádban Európa-bajnokságon versenyeznek az úszók. Atlétikában Glasgow ad otthont a fedett pályás vbnek márciusban, majd júniusban Róma a szabadtéri Európa-bajnokságnak. Az olimpia melletti másik csúcsesemény jövőre a németországi labdarúgó Európa-bajnokság lesz, amelyre a magyar válogatott csoportelsőként jutott ki. Marco Rossi szövetségi kapitány csapata Svájc ellen kezd június 15-én Kölnben. A magyarok június 19-én a házigazda Németország válogatottja ellen folytatják szereplésüket Stuttgartban, végül június 23-án Skóciával találkoznak, szintén Stuttgartban. 

A románok nyolc év után lesznek ott az Európa-bajnokságon, első meccsüket a második pótselejtezőn kijutó csapat (Bosznia-Hercegovina / Ukrajna / Izrael / Izland) ellen játszszák Münchenben június 17-én, június 22-én Kölnben Belgium lesz az ellenfél, végül június 26-án, Frankfurtban Szlovákia ellen zárják a csoportkört Edward Iordănescu tanítványai. 

A magyarországi nagy nemzetközi sportesemények közül kiemelkedik a februári olimpiai kvalifikációs légfegyveres Eb Győrben, az áprilisi evezős Eb Szegeden, a májusi ritmikus gimnasztika-Eb Budapesten és a júniusi kajak-kenu-Eb, ugyancsak Szegeden. Júniusban a Ludovika Campus lesz a házigazdája a BMX freestyle, breaktánc, gördeszka és sportmászás olimpiai kvalifikációs sorozatában a második, egyben utolsó állomásnak. November-decemberben a női kézilabda-Eb egyik helyszíne Debrecen lesz. Szokás szerint megtalálható a programban vívásban a női és férfi párbajtőr Grand Prix és a kard-világkupaverseny márciusban, egyformán Budapesten. Kajak-kenuban szintén vk-viadalt rendeznek Szegeden, amely ráadásul olimpiai pótkvalifikációs verseny lesz. Júniusban jön a női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti négyes döntője, júliusban a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj és a budapesti tenisz WTA-torna, a Forma-1-ben pedig a hónap végén kerül sor a magyar futamra. Szeptemberben is lesz kiemelkedő sportesemény Magyarországon, mivel a négyesfogathajtók világbajnokságát Szilvásváradon rendezik, a cselgáncsozók pedig a budapesti Grand Slamen szerepelnek. Bukarestben februárban birkózó Eb-t rendeznek, emellett Románia két rangos tenisztornának is otthont ad, februárban Kolozsváron (WTA 500) és áprilisban a fővárosban (ATP 250). Először rendeznek Romániában a hegyikerékpáros (mountain bike) Európa-bajnokságot, a versenyt, amely a párizsi olimpiai játékokon való részvételre való kvalifikációs szakaszok részét képezi majd, 2024 májusának elején szervezik meg több mint 400 versenyző részvételével, négy különböző versenyszámban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában