Labdarúgás

2023.12.06. 21:57

Puskás Ferenc 80 éve Nagyváradon mutatkozott be az NB I-ben

A mérkőzés esélyesének a partiumi klub számított, amely 1940-től 1945-ig ismételten a magyar bajnoki rendszerben szerepelhetett.

BN-összeállítás 

Kedden volt kereken 80 éve, hogy 1943. december 5-én a magyar élvonal 13. fordulójában a Kispest FC Nagyváradra látogatott. A nagyváradi együttes az 1942–1943-as szezonban a második helyen zárt az NB I-ben, akkoriban tehát élcsapatnak volt tekinthető. A nagyváradi bajnokin nyolcvan évvel ezelőtt először kapott lehetőséget az NB I-ben Puskás Ferenc, aki 16 és fél évesen mutatkozott be az első osztályban. A budapesti egyesületet 1909-ben Kispesti AC néven hozták létre, majd 1926-ban a Kispest FC nevet vette fel, és 1944-ben egy rövid ideig másodszor is az alapításkori nevét használta. 

 

Tartotta magát a legenda, hogy az ifjú Puskás „hamis igazolással”, „Kovács Miklós” néven játszott először az NB I-ben, mert akkor még nem léphetett volna pályára a kora miatt a bajnokságban. Ebből annyi az igazság, hogy 1938-ban valóban Kovács Miklós néven igazolták le a kispesti kölyökcsapatba, mert nem volt még 12 éves, de 1939- tól már Puskás Ferencként futballozott. Érdekesség, hogy Puskás 1943. október 27-én hamarabb játszott a magyar labdarúgó-válogatott ellen, mint az NB I-ben. A magyar nemzeti csapat 7–2-re verte edzőmérkőzésen a Kispestet, amelynek színeiben az ifjú Puskás Ferenc is játszott. Az Aranycsapat és a Real Madrid későbbi világklasszisa első bajnokiján nem igazán örülhetett, hiszen a kispesti kapus, Bozsik József bátyja, Bozsik István három gólt kapott, erre pedig Puskásék nem tudtak válaszolni. Ezen a mérkőzésen a nagyváradiaknál Lóránt Gyula, Puskás Ferenc későbbi csapattársa szerepelt. Az 1943– 1944-es magyar bajnokságot első vidéki csapatként megnyerte a Nagyváradi AC, míg a Kispest FC csak tizedik lett.

Jegyzőkönyv

Nagyvárad, NAC-pálya, 5 ezer néző, v.: Kiss M. Ernő 

Nagyváradi AC – Kispest FC 3–0 (1–0). Gólszerzők: Sárvári (5.), Szegedi (55.), Kovács J. (61.) 

NAC: Vécsey Adolf – Mészáros Ferenc, Lóránt Gyula, Szegedi Miklós, Perényi József, Deményi Rudolf, Kovács János, Barna János, Sárvári Ferenc, Bodola Gyula, Tóth Mátyás. Vezetőedző: Rónay Ferenc 

Kispest: Bozsik István – Olajkár Károly, Csizmadia Mihály, Szépföldi József, Dózsa László, Urhegyi János, Egresi Béla, Zalai László, Mészáros József, Puskás Ferenc, Nonn Antal. Vezetőedző: Szokodi Antal Kiállítva: Csizmadia (64.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában